Το Αλτσχάιμερ «χτυπά» και τα δελφίνια; Ο λόγος που εξοκείλουν στις ακτές

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Δελφίνια

Οι πολλοί θάνατοι δελφινιών που εξόκειλαν στις ακτές της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης προξένησαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα κοινό χαρακτηριστικό στον εγκέφαλό τους. 

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλάκες β-αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης, που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι στους ανθρώπους της νόσου Αλτσχάιμερ, στον εγκέφαλο των δελφινιών αυτών.   

Η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού των θαλάσσιων θηλαστικών αποκάλυψε επίσης την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια.   Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων. Είναι οι ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.   

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το νευροπαθολόγο δρα Ντέιβιντ Ντέιβις του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι πλάκες τύπου Αλτσχάιμερ και η τοξίνη ήταν οι αιτίες που τα δελφίνια βγήκαν στις ακτές.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top