Μια νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιχειρεί να ρίξει φως στις συνθήκες που τον προκάλεσαν και να απαντήσει στα ερωτήματα που απασχολούν αιώνες τώρα τους ιστορικούς.
Η θεωρία αυτή έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, με την καθηγήτρια Ιατρικής, Κάθριν Χολ να υποστηρίζει ότι ο θάνατος του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη οφείλεται σε μια νευρολογική διαταραχή, το Σύνδρομο Guillain – Barré.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει το γεγονός του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σύνολό του, και γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες μέρες μετά τον θάνατό του.
Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες αυτό αποδείκνυε το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος ήταν θεός, αποδίδοντας την εξήγηση του θανάτου του σε μεταφυσικές θεωρίες.
Η θεωρία της Χολ επιχειρεί να δώσει μια επιστημονική εξήγηση. Όπως λέγεται ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση, ενώ διατήρησε τη διαύγεια του πνεύματός του.
Σύμφωνα με τη Χολ ο Αλέξανδρος πιθανόν να προσβλήθηκε από GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που θεωρείται κοινό αίτιο GBS.
Η ίδια εκτιμά ότι κόλλησε μια παραλλαγή του GBS που προκαλούσε παράλυση και σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε ημέρες μετά από τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός. Αυτό γιατί η παράλυση στο σώμα του ενδεχομένως να είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής κι έτσι οι σύντροφοί του πίστεψαν ότι είχε σταματήσει να αναπνέει, κάτι που στην πραγματικότητα δε συνέβαινε.
Ο Έλληνας στρατηλάτης πέθανε το 323 π.Χ., αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατό του. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Κάποιες τον ήθελαν να πέθανε από φυσικά αίτια, εξαιτίας του αλκοολισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τον δηλητηρίασαν.
Τι γλώσσα μιλούσε ο Μακεδόνας βασιλιάς;
Επίκαιρο μάλιστα γίνεται αυτές τις μέρες και το ερώτημα τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες.
Ο γλωσσολόγος Γεώργιος Μπαμπινιώτης με αναφορά του σε λέξεις και τη φωνολογία της Αρχαίας μακεδονικής διαλέκτου απέδειξε ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες είχαν καλλιεργήσει φωνολογικά μια δωρικού χαρακτήρα ελληνική διάλεκτο, την οποία χρησιμοποιούσαν προφορικά.
Όπως διευκρίνισε η διάλεκτος των Αρχαίων Μακεδόνων παρέμεινε η καθομιλουμένη του λαού, ενώ η βασιλική οικογένεια του Φίλιππου για να ενώσει και την υπόλοιπη Ελλάδα είχε αποδεχτεί και χρησιμοποιούσε την Αττική Διάλεκτο.
Ο Έλληνας γλωσσολόγος τόνισε ότι η αρχαία Μακεδονική διάλεκτος ομιλούταν από τους ντόπιους, όπως με τις δικές τους διαλέκτους επικοινωνούσαν και οι κάτοικοι των πόλεων- κρατών της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σύμφωνα με έρευνες Γερμανών και Βρετανών γλωσσολόγων αλλά και Ελλήνων όπως ο γλωσσολόγος Γ. Χατζηδάκης και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 250 λέξεις, κυρίως ουσιαστικά, τα οποία αναφέρονται από τους αρχαίους Γραμματικούς ως μακεδονικές λέξεις, ως λέξεις της αρχαίας Μακεδονικής προφορικής διαλέκτου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη δεν υπάρχει μία Αρχαία Ελληνική γλώσσα, αλλά τέσσερις διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας. Οι τέσσερις αυτές διάλεκτοι είχαν γραπτή παράδοση και στις διαλέκτους αυτές γράφηκε η λογοτεχνία της συγκεκριμένης περιοχής.
Η Αττική Διάλεκτος μετά το 480 π.Χ. επιβλήθηκε σε ολόκληρη σχεδόν της Ελλάδα και στη γλώσσα αυτή γράφτηκαν τα μνημεία του ελληνικού λόγου και των Ελλήνων ποιητών της Αθήνας και των φιλοσόφων της. Στη συνέχεια έδωσε τα χαρακτηριστικά της Μακεδονικής και της συγγένειάς της με τη Δωρική Διάλεκτο που ομιλούταν στα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Μακεδονία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.