Έχασε δύο συζύγους, διαγνώστηκε με καρκίνο και σκοτώθηκε ο ένας της γιος

Η τραγική ιστορία της νικήτριας του «Νόμπελ Χημείας»

Φράνσις Άρνολντ Νόμπελ Χημείας

Το όνομα της Φράνσις Άρνολντ έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό την περασμένη Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε ότι κέρδισε το «Νόμπελ Χημείας» μαζί με τους Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ.

Η 62χρονη Άρνολντ, έγραψε ιστορία με τη νίκη της, καθώς ήταν η πέμπτη γυναίκα στον κόσμο που κερδίζει το «Νόμπελ Χημείας» στην ιστορία των 117 χρόνων που «κουβαλούν» τα βραβεία Νόμπελ.

Η ζωή βέβαια δεν ήταν πάντα τόσο καλή με τη Φράνσις Άρνολντ.

Ποιος είναι ο «γιατρός θαύμα» που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Από σκλάβα του σεξ,νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης–Η ιστορία της Nάντια Μουράντ

Κόρη πυρηνικού φυσικού, η 62χρονη επιστήμονας σπούδασε μηχανική στο πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο Berkeley. Στις προπτυχιακές της σπουδές πήρε ως μαθήματα Οικονομικά, Ρωσικά και Ιταλικά και ξεκίνησε να φαντάζεται τον εαυτό της να ακολουθεί καριέρα διπλωμάτη, ίσως επιδιώκοντας να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις.

Σήμερα είναι καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Όσοι τη γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως αυτή η νίκη δεν ήταν τυχαία. Η Άρνολντ όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει σε έναν κόσμο ανδρών, αλλά ξεχώρισε με τη σκληρή και καινοτόμα δουλειά της.

Οι αναποδιές και οι ατυχίες όμως, ήταν πολλές. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επιστημονικής της καριέρας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλές ατυχίες και προσωπικές τραγωδίες.

Και δεύτερη γυναίκα κέρδισε το Νόμπελ–Σε 3 επιστήμονες το βραβείο Χημείας

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ

Το 2001, ο πρώτος της σύζυγος, ο βιοχημικός μηχανικός Τζέιμς Μπέιλι, έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο.

Το 2005 η Άρνολντ διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος, τον οποίο όμως κατάφερε να ξεπεράσει και να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά από ενάμιση χρόνο θεραπείας.

Ωστόσο το 2010 η μοίρα της επεφύλασσε ένα άλλο χτύπημα. Ο δεύτερος σύζυγός της, ένας πολλά υποσχόμενος κοσμολόγος, αυτοκτόνησε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2016 ο γιος της, Γουίλιαμ Λαντζ Άρνολντ, σκοτώθηκε σε δυστύχημα με αυτοκίνητο.

Το 2017 σε ομιλία της στο Caltec, η 62χρονη Άρνολντ είχε πει:

«Τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μου έχουν χαθεί. Εννέα μήνες πριν, ο πολυαγαπημένος μου γιος, Γουίλιαμ, πέθανε ξαφνικά. Τα αδέρφια του κι εγώ, ζούμε μια βαθιά και συνεχή απώλεια. Κάθε μέρα, σκέφτομαι πόσο υπέροχος άνδρας ήταν και πόσο πιο υπέροχος ακόμα θα γινόταν».

Παρά τις απώλειες και τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή της, η Άρνολντ κατάφερε να ξεχωρίσει ως single μητέρα και ως επιστήμων, σε μια ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ «ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ» Η ΑΡΝΟΛΝΤ

Μαζί με τους άλλους δύο επιστήμονες, τιμήθηκαν για τις έρευνές τους με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την Άρνολντ, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

«Πριν από 25 χρόνια θεωρείτο τρέλα. Οι επιστήμονες δεν το έκαναν. Οι κύριοι δεν το έκαναν. Αλλά μια που είμαι μηχανικός (Σ.τ.Σ: η Άρνολντ είναι χημικός μηχανικός) και δεν είμαι κύριος, δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό».Αυτά ήταν τα λόγια της Φράνσις Άρνολντ, της πέμπτης γυναίκας που τιμάται με Νόμπελ Χημείας, το 2004 όταν προστέθηκε στο National Inventors Hall of Fame των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top