Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας προετοιμάζονται να πιάσουν τιμόνι με εντατικά μαθήματα οδήγησης

Εκπαιδεύονται στα πανεπιστήμια της χώρας μετά την κατάργηση του νόμου που τους απαγόρευε να οδηγούν

Σε λίγους μήνες από σήμερα, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν το δικαίωμα (που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευμένο) να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να μάθουν να οδηγούν! Το διάστημα αυτό, τα μαθήματα οδήγησης στη Σαουδική Αραβία έχουν πάρει… «φωτιά», καθώς πολλά πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας (στα οποία φοιτούν μόνο γυναίκες) οργανώνουν εκπαιδεύσεις ώστε οι φοιτήτριες να μάθουν για αρχή τα βασικά.

Για την πλειοψηφία των γυναικών, αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που κάθονται στη θέση του οδηγού. Όσες είχαν τολμήσει τα προηγούμενα χρόνια να διαμαρτυρηθούν για αυτή την αδικία και να αψηφήσουν τον κανόνα, είχαν φυλακιστεί, στιγματιστεί και κατηγορηθεί.

ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

 

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο πως μέσα στο 2018 θα δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα της οδήγησης, μια μεταρρύθμιση που προωθήθηκε ιδιαίτερα από τον 32χρονο γιο του βασιλιά Σαλμάν και διάδοχο στον θρόνο, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο 32χρονος κληρονόμος του θρόνου, έχει δείξει εξαρχής τις προθέσεις του να αλλάξει πολλούς από τους νόμους που επέφεραν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Σαουδική Αραβία.

Οι υπερσυντηρητικοί νόμοι της χώρας του άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που συν τοις άλλοις επιτρέπουν πλέον στις γυναίκες να πηγαίνουν στα γήπεδα ώστε να δουν αγώνες. Επίσης, ο 32χρονος πρίγκιπας «έφερε» πίσω στη χώρα τις μουσικές συναυλίες όπως επίσης και των σινεμά μετά από απαγόρευση… τριών δεκαετιών.

Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να βελτιωθεί η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας στον «έξω» κόσμο, να προσελκύσει η χώρα ξένους επισκέπτες, και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην εργατική δύναμη της χώρας.

Να αναφέρουμε τέλος, πως η απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες, ήταν ένα μέτρο που κόστιζε πολύ στις οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι γυναίκες που ανήκαν στις μικρομεσαίες ή στις φτωχές τάξεις αναγκάζονταν να παίρνουν ταξί για κάθε τους μετακίνηση ή να πληρώνουν άλλες υπηρεσίες μεταφοράς.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα έπρεπε να περιμένουν είτε από τον γιο είτε από τον σύζυγό τους να τις… πηγαινοφέρνει στη δουλειά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top