Η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Προεδρία: Για πρώτη φορά αναλαμβάνει Πρόεδρος η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε.

Ο θεσμός της προεδρίας της Ε.Ε., ο ρόλος του και η συμμετοχή της Ελλάδας

Το βίντεο της παρουσίασης της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε.

 

Ήταν το 2007 όταν η Βουλγαρία γινόταν επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δέκα χρόνια σχεδόν μετά, για πρώτη φορά, το πιο φτωχό κράτος της Ένωσης αναλαμβάνει την προεδρία. Η Βουλγαρία θα προεδρεύει της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχοντας να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως την περίοδο μετά το Brexit και το μεταναστευτικό.

Η Βουλγαρία δε χρησιμοποιεί ακόμα το ευρώ, αλλά το βουλγαρικό λεβ, που είναι βέβαια συνδεδεμένο με το ευρώ με σταθερή ισοτιμία. Όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε. (εκτός από τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όταν θα πληροί κάποιες προϋποθέσεις, θα εισέλθει στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει ακόμα σαφής ημερομηνία έναρξης χρήσης του κοινού νομίσματος.

Με αφορμή την έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας, δόθηκε στη δημοσιότητα κι ένα βίντεο παρουσίασης της χώρας, το οποίο έχει γίνει viral στα social media.

Τι είναι η προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του οργάνου αυτού της Ε.Ε. (του Συμβουλίου Υπουργών της Ένωσης), ένα από τα ουσιαστικότερα, θα λέγαμε, για τη λήψη αποφάσεων.

Είναι εναλλασσόμενη και η κάτοχος χώρα αλλάζει κάθε έξι μήνες, κάτι που επιτρέπει σε όλες τις χώρες να επηρεάσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η έλλειψη συντονισμού, όμως, μεταξύ διαδοχικών εξάμηνων Προεδριών εμπόδιζε την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του «Τρίο Προεδρίας», όπου ομάδες τριών διαδοχικών Προεδριών συνεργάζονται σε ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα.

Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και κατοχυρώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας μείωσε και τη σημασία της Προεδρίας σημαντικά, διαχωρίζοντας επισήμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2009 (έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας) θεσπίστηκε ο ρόλος του μόνιμου εκλεγμένου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του Συμβουλίου των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε.), τον οποίον από το 2014 έχει αναλάβει ο Πολωνός πολιτικός Ντόναλντ Τουσκ. Ο ρόλος αυτός στο παρελθόν ήταν άτυπος και τον κατείχε ο πρωθυπουργός της χώρας που είχε την προεδρία.

Η Ελλάδα στο τιμόνι της ΕΕ

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. πέντε φορές από το 1983 με τελευταία το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της.

Σε περίοδο ισχνών αγελάδων, με την κοινή γνώμη να τάσσεται όλο και πιο ηχηρά ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στις χώρες του Νότου και κυρίως της Ελλάδας, η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία - εν μέσω τότε δευτέρου (ακόμα) μνημονίου κι ελπίδες για σύντομη έξοδο από αυτό.

Από τότε, βέβαια, μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι, μεσολάβησαν δύο εκλογές, ένα δημοψήφισμα κι ένα τρίτο μνημόνιο, που παραμένει σε ισχύ μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top