Kοντός ψαλμός... αλληλούια για τις Γερμανικές εκλογές: Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα και τι θα γίνει μετά

Το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, οι δυο ψήφοι και τα παιχνίδια συνεργασίας

Χρήσιμος οδηγός για τις γερμανικές εκλογές

Μόλις μερικές ημέρες έμειναν μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου εκατομμύρια Γερμανοί θα κληθούν να ψηφίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος τους.

Με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς (καθώς οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν τουλάχιστον 15 μονάδες μπροστά), όλα δείχνουν πως η Καγκελάριος θα συνεχίσει να καθορίζει το μέλλον της Γερμανίας και συνακόλουθα της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοί θέλουν μια θέση στην Καγκελαρία; Οι αντίπαλοι των Γερμανικών εκλογών - Ποιός προηγείται

Διαβάστε παρακάτω ένα χρήσιμο οδηγό για τις γερμανικές εκλογές και τον τρόπο διεξαγωγής τους:

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αν και το σύστημα των γερμανικών εκλογών είναι αρκετά περίπλοκο, παρακάτω θα διαβάσετε μια απλοποιημένη του εκδοχή.

Οι Γερμανοί θα ψηφίσουν για να γεμίσουν την Γερμανική βουλή, η οποία αποτελείται συνολικά από 599 θέσεις.

Όποια παράταξη κερδίσει τις περισσότερες θέσεις, θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, και ο αρχηγός αυτής της παράταξης θα γίνει Καγκελάριος (κάτι που είναι ισάξιο σχεδόν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικές εκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν

Αναλυτικά:

 

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα ρίξουν δυο ψήφους.

Στην πρώτη τους ψήφο, θα διαλέξουν από μια λίστα τοπικών υποψηφίων που θα εκπροσωπούν το εκάστοτε προάστιο. Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε προάστιο, κερδίζει μια θέση στη Βουλή. Οι μισές από τις θέσεις της Γερμανικής βουλής (299) ορίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Στην δεύτερη τους ψήφο, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα διαλέξουν από μια λίστα πολιτικών παρατάξεων. Οι εναπομείνασες 299 θέσεις θα διανεμηθούν μεταξύ των παρατάξεων και θα είναι βασισμένες στο ποσοστό των ψήφων που έλαβαν σε εθνικό επίπεδο. Μόνο οι παρατάξεις που θα λάβουν πάνω από το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.

Ποια η σημασία αυτού του πολύπλοκου συστήματος;

 

Eπιτρέπει στους ψηφοφόρους να «χωρίσουν» την ψήφο τους μεταξύ παρατάξεων. Μπορούν δηλαδή να ψηφίσουν έναν τοπικό υποψήφιο από μια παράταξη και να ρίξουν την δεύτερη ψήφο τους σε υποψήφιο διαφορετικής παράταξης.

Η παράταξη της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) και η φιλικά προσκείμενη σε εκείνη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, έχουν προς το παρόν 309 θέσεις στη Γερμανική βουλή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκονται σε συμμαχία με την κεντροαριστερή, Σοσιαλδημοκρατική παράταξη, που έχει 193 θέσεις.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αργήσει. Τα γερμανικά κανάλια θα δημοσιοποιήσουν τις προβλέψεις αποτελέσματος, που είθισται να είναι πολύ ακριβείς στις 06:00 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας) με το που κλείσουν οι κάλπες. Κατά την διάρκεια της νύχτας, οι αρχές θα παρουσιάσουν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Αυτό θα πάρει χρόνο (εβδομάδες έως και μήνες μετά τις εκλογές).

Με το που τελειώσουν οι εκλογές, οι ηγέτες των παρατάξεων θα κάτσουν κάτω και θα εμπλακούν σε πολύπλοκες συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας για να διαπιστώσουν πού υπάρχει κοινό έδαφος και κοινή πλεύση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2013 χρειάστηκαν 86 μέρες έως ότου σχηματιστεί το παρόν υπουργικό συμβούλιο της Μerkel.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ;

Θα πρέπει να παιχτούν τα παιχνίδια… συνεργασίας, καθώς για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει μια παράταξη να κερδίσει πάνω από το 50% των θέσεων στη Γερμανική Βουλή. Αυτό όμως είναι σχεδόν απίθανο, καθώς συνολικά υπάρχουν 42(!) παρατάξεις. Έτσι η παράταξη (όπως όλα δείχνουν αυτή της Merkel) που θα κερδίσει της περισσότερες θέσεις, θα διαπραγματευτεί με άλλες για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑSSOCIATED PRESS

Επιμέλεια: Βεργιώτη Χριστίνα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top