Ένας χρόνος από το τουρκικό πραξικόπημα! Πως το γιορτάζει ο Ερντογάν

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Οι Toύρκοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν πανηγυρικά την επέτειο του πραξικοπήματος που οδήγησε τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα, δίνοντας στον Ερντογάν περισσότερες εξουσίες. Την ίδια ώρα οι σχέσεις Τουρκίας και Αλβανίας γίνονται ακόμη πιο στενές, μετά την απόφαση για κατασκευή  αεροδρομίου στον  Αυλώνα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα έδωσαν τα χέρια και οι εργασίες για την κατασκευή αεροδρομίου στον Αυλώνα ξεκινούν σύντομα, με τουρκικά χρήματα.

Ο Ερντογάν επιδιώκει την ισχυροποίηση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να παραχωρήσει στρατιωτικό υλικό στην Αλβανία, θέλοντας να μετατρέψει τη γειτονική χώρα, σε έναν ακόμη ισχυρό βραχίονα άσκησης πίεσης προς την Αθήνα, με στόχο να αποδυναμώσουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Τα Τίρανα σε αντάλλαγμα παραχωρούν στρατιωτικές βάσεις.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά τον ένα χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ακριβώς την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την Εθνοσυνέλευση. Τα ξημερώματα της Κυριακής, θα εγκαινιάσει το μνημείο των πεσόντων.

Ο χρόνος που πέρασε όμως είναι ένας χρόνος ατελείωτων διώξεων .Οι αρχές ζήτησαν τη σύλληψη 105 εργαζόμενων στον τομέα της πληροφορικής, με την κατηγορία ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούσαν το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, ήταν ο τρόπος επικοινωνίας των Γκιουλενιστών.

Δείτε επίσης: Προκαλούν και πάλι Ερντογάν-Γιλντιρίμ! Καλοβλέπουν τα πετρέλαια της Κύπρου

Δείτε επίσης: Καζάνι που βράζει η Μεσόγειος: Η Κύπρος δεσμεύει την ΑΟΖ, η Τουρκία την θέλει για ασκήσεις-"Βροχή"οι navtex

Λίγα λόγια για το πραξικόπημα

Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδυνές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα, το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και εκλεγμένους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Αποκάλεσε την απόπειρα για πραξικόπημα μια «μαύρη κηλίδα στην τουρκική δημοκρατία». Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση.

Μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως με την βοήθεια του Θεού θα ξεκαθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά. Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία. Η αντίδραση της κυβέρνησης συνεχίστηκε, απαγορεύοντας την θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών, απαγορεύοντας την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που θεώρησε πως πρόσκεινται στους υπαίτιους του πραξικοπήματος, και παράλληλα απολύοντας και 15.000 υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας, ανάμεσα τους και 1.577 πρυτάνεις πανεπιστημίων, και επιπλέον ακυρώνοντας τις άδειες 21.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε διαιτητές του ποδοσφαίρου.

Ο κατηγορούμενος από την τουρκική κυβέρνηση ως υπαίτιος του πραξικοπήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα καταδικάζοντας την, ενώ αργότερα υποστήριξε πως η απόπειρα ήταν σκηνοθετημένη έτσι ώστε να ενισχυθεί η απολυταρχία του Ερντογάν στην Τουρκία.  Όπως και έγινε καθώς, οι εξουσίες του σουλτάνου ενισχύθηκαν μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του2017.

Με πληροφορίες από wikipedia - Άννα Ανδρέου Τουρκία 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top