Διπλωματικός ΣΕΙΣΜΟΣ στην Αραβική Χερσόνησο

Γιατί ξέσπασε η κρίση στο Κατάρ

Το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά έγιναν ανάρπαστα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το Κατάρ, ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη, εξαρτάται για τη διατροφή του αποκλειστικά από τις εισαγωγές.

Ο πανικός κατέλαβε τους κατοίκους όταν έκλεισαν τα μοναδικά χερσαία σύνορα, αυτά με τη Σαουδική Αραβία και διακόπηκαν αεροπορικές πτήσεις. Η εταιρεία του Κατάρ αναγκάστηκε επίσης να διακόψει τις πτήσεις της. Παραδόξως τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα σε διαφημιστικό "Αγαπώ το Ριάντ", πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Σε εξέλιξη είναι διαμεσολαβητική διπλωματική προσπάθεια από το Κουβέιτ και την Τουρκία. Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη ζήτησαν ειλικρινή διάλογο για να επιλυθούν οι διαφορές.

Η κρίση, η σοβαρότερη από τη δημιουργία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου το 1981, συμβαίνει μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία ο οποίος σημείωσε στο Τwitter: "Ο εξτρεμισμός και όλα τα συναφή έδειχναν προς το Κατάρ. Ίσως αυτό να είναι η αρχή του τέλους για τη φρίκη της τρομοκρατίας".

Τρεις θεωρίες υπάρχουν για τις αιτίες της κρίσης. Κατ' αρχάς ότι τα αραβικά κράτη κατελήφθησαν από οργή όταν έμαθαν ότι το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια λύτρα στην Αλ Κάιντα για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογενείας.

Η δεύτερη, ότι ο πατέρας του Εμίρη θέλει να τον ανατρέψει υπέρ άλλου γιού και διέρρευσε στους Δυτικούς πληροφορίες περί χρηματοδοτήσεως τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η τρίτη θεωρία που μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι του Κατάρ Αλ Τζαζίρα είναι ότι δημοσιεύθηκαν ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν σχολίων του Εμίρη υπέρ του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η FIFA καθώς το Κατάρ έχει αναλάβει το Μουντιάλ του 2022.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top