Απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα με απόφαση Τραμπ - ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από την διεθνή κοινότητα

Τι προβλέπει το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Τραμπ κλιματική αλλαγή

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας την υπόσχεσή του να προτάξει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργατών, όπως εξήγησε.

Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι, μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα, οι τρεις χώρες που δεν έχουν υπογράψει την εν λόγω συνθήκη.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς αυτή του Παρισιού είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ, ενώ «η Κίνα θα μπορούσε να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030», όπως είπε.

Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας  του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική.

Σχέδιο πέντε σημείων του γενικού του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο κύριος Γκουτέρες, παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων για την κλιματική αλλαγή που προβλέπουν: Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε πολιτικό επίπεδο, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον ΟΗΕ, στενότερη συνεργασία του ΟΗΕ κατά την επεξεργασία εθνικών σχεδίων για την προστασία του κλίματος, καθώς επίσης και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση / σύνταξη ενός πρώτου απολογισμού της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο κορυφής του 2019.

«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να εκπληρωθεί αυτό το καθήκον με μεγάλη προσήλωση», τόνισε ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ .

«Η κλιματική αλλαγή είναι πανταχού παρούσα, η απειλή απολύτως αποδεδειγμένη επιστημονικά και η οικονομία μπορεί να έχει κέρδος από τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος δε εμμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο, o κύριος Γκουτέρες, είπε: «Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θέτει εν αμφιβόλω την παγκόσμια βούληση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα της Συνθήκης, αυτό αποτελεί για όλους τους άλλους έναν λόγο να συνεργαστούν πιο στενά και να βαδίσουν αυτόν τον δρόμο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top