MONO ΣΤΟ STAR: Το Τσέρνομπιλ της διπλανής πόρτας!

Συναγερμός στην καρδιά της Μεσογείου

Πυρηνικός εφιάλτης μία ανάσα από τα νησιά του Αιγαίου. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν έδωσαν τα χέρια για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για οικολογική καταστροφή αλλά και για ένα επικίνδυνο πυρηνικό όπλο σε περίπτωση που πέσει στα χέρια τζιχαντιστών!

Καμπανάκι κινδύνου για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου ή αλλιώς το «Τσέρνομπιλ της Μεσογείου». Μιλώντας αποκλειστικά στο Star, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Παπανικόλας, βάζει στη λίστα των κινδύνων την τρομοκρατία. Μία ανάσα από το Άκκουγιου βρίσκεται η Συρία και οι  τζιχαντιστές. Τι θα συμβεί αν ο πυρηνικός σταθμός πέσει σε λάθος χέρια; «Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να γίνει είναι βρώμικη βόμβα, να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις και να διαχυθούν τα πυρηνικά καύσιμα στην ατμόσφαιρα» εξηγεί ο κ. Παπανικόλας.

Συναγερμός στην καρδιά της Μεσογείου

Οι εκρήξεις και οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Ένα σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού θα απαιτούσε την εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

Μέσα σε ένα μήνα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτζ. Ο πρώτος αντιδραστήρας του Άκκουγιου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023. Η Ρωσία θα επενδύσει 22 δις  δολάρια για την κατασκευή του.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «η κρατική εταιρία ρωσικής ενέργειας προχωρά στην κατασκευή του Άκκουγιου στην Τουρκία, με 4 μονάδες συνολικής ισχύος 4.800 MW.  H υλοποίηση του σχεδίου ξεκινά μακροπρόθεσμες προοπτικές συνεργασίας για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας».

Τα απόβλητα από το Άκκουγιου θα πέφτουν στη Μεσόγειο

Η άδεια για την περιοχή και οι εκσκαφές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί. Επιπλέον, "μία τριετής άδεια παραγωγής ενέργειας έχει χορηγηθεί και έχει υπογραφεί συμβόλαιο για κατασκευή θαλάσσιων υδραυλικών υποδομών" όπως εξηγεί o Μιχαήλ Λισένκο, Διευθυντής τμήματος διεθνούς συνεργασίας ΡΟΣΑΤΟΜ.

Το εργοστάσιο θα βρίσκεται επάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, προκαλώντας πρόσθετους κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top