Ο φονικός καύσωνας του ’87 με τους χιλιάδες νεκρούς

Ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου

Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Ήταν 19 Ιουλίου 1987 όταν τη χώρα έπληξε ο φονικότερος καύσωνας όλων των εποχών, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Εκείνη τη μέρα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια για μια εβδομάδα, από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου έμεινε καρφωμένος στους 43 βαθμούς. 

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Αυτές θα είναι οι χειρότερες μέρες του καύσωνα

Στις 22 Ιουλίου 1987 η Ελλάδα άρχισε να θρηνεί τα πρώτα θύματα από τον καύσωνα. Έως τις 31 Ιουλίου τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ήταν 41,9 βαθμοί Κελσίου στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας. 

Καύσωνας χωρίς κλιματιστικό; Οδηγός επιβίωσης για το σπίτι!

Αυτές οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, την απουσία ανέμου και το νέφος, δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο φονικός καύσωνας του ’87 με τους χιλιάδες νεκρούς

Τα διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν ανυπόφορα για να ζει κανείς, καθώς τα air conditions δεν υπήρχαν ούτε καν σαν ιδέα. Πολλά σπίτια δε διέθεταν ούτε καν ανεμιστήρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, να βρουν τραγικό θάνατο από θερμοπληξία και αναπνευστικά προβλήματα. 

Καύσωνας: Τι Είναι Η Θερμική Καταπόνηση

Ήταν τόσο τραγική η κατάσταση, που τα νοσοκομεία γέμισαν από νεκρούς, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ψυγεία στρατιωτικών μονάδων για την αποθήκευση των σωρών. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και βαγόνια τρένων ως προσωρινοί χώροι φύλαξης πτωμάτων. 

Ο καύσωνας έπληξε κι άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, όμως στην Αθήνα η δυσφορία ήταν εντονότερη λόγω του νέφους, κάνοντας την πρωτεύουσα να θυμίζει… Σαχάρα. 

Οδηγός επιβίωσης στον καύσωνα: Άφθονα υγρά, περιορισμένες μετακινήσεις

Ο φονικός καύσωνας του ’87 με τους χιλιάδες νεκρούς

Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν ήταν ότι η διαστολή που είχαν υποστεί οι ράγες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθήνα – Πειραιά, ήταν τέτοια, ώστε τα δρομολόγια είχαν διακοπεί για πολλές ώρες μέσα σε εκείνες τις ημέρες.

Τελικά, μετά από επτά ημέρες συνεχούς καύσωνα, η θερμοκρασία άρχισε να υποχωρεί. Ήδη όμως ο καύσωνας είχε αφήσει πίσω του 1.300 νεκρούς εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική.

Ο μετεωρολόγος Δ. Ζιακόπουλος στο βιβλίο του «Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου», αναφέρει ότι οι νεκροί, συνολικά, έφτασαν τους 4.000, άσχετα αν πολλοί από τους θανάτους δεν συσχετίστηκαν με τον καύσωνα και δεν κατεγράφησαν στον επίσημο αριθμό. Ο Γ. Μελανίτης από την πλευρά του, είχε γράψει στο βιβλίο του ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 3.500 (οι 2.500 απ' αυτούς στην Αθήνα).

Στους επισήμως καταγεγραμμένους 1.300 νεκρούς, υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι από την ακραία ζέστη, που τους προκάλεσε θανατηφόρα καρδιακά και εγκεφαλικά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top