Έντεκα ξένα πανεπιστήμια αναμένεται μέχρι στιγμής να υποβάλουν αιτήσεις για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα λειτουργούν ήδη στη χώρα μας ως κολλέγια και διατηρούν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα, τα κολλέγια που αναμένεται να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης είναι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Aegean OMIROS College, το Deree, το Anatolia College, το City College, το New York College, το BCA, το IdEF και η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.
Επιπλέον, αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, αναμένονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.
Στις 14 Φεβρουαρίου αίτηση υπέβαλε και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, ενώ το ο DEI College του Πανεπιστημίου του Sunderland θα καταθέσει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου αίτηση για άδεια Μη Κρατικού Πανεπιστημίου (ΝΠΠΕ) στο κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας.
Μη κρατικά ΑΕΙ: Πέρασε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο - Η μαραθώνια ψηφοφορία
Όπως επισημαίνεται, το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν τα επιστημονικά πεδία της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Νομικής και Ψυχολογίας.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από πανεπιστήμια του εξωτερικού λήγει την 1η Μαρτίου.
Η λίστα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, προβλέπεται να ανακοινωθεί στα τέλη της άνοιξης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι θα ισχύει για την εισαγωγή και τα δίδακτρα
Αναφορικά με τη διαδικασία των αιτήσεων, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, εξήγησε στην κρατική τηλεόραση πως «ο φάκελος περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη σειρά δικαιολογητικών, που θα τα εξετάσει εν μέρει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».
«Ένα μέρος αυτού του φακέλου, που αφορά κυρίως τα κτιριακά, τις υποδομές, θα πάει σε έναν άλλο οργανισμό, τον ΕΟΠΠΕΠ του υπουργείου Παιδείας. Θα δημιουργηθούν επιτροπές από επιστήμονες του εξωτερικού, που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση Πανεπιστημίων, υπό τον δικό μας τον συντονισμό και την επίβλεψη, θα εξετάσουν αυτούς τους φακέλους στο διάστημα των επόμενων μηνών και θα υποβάλουμε μια έκθεση προς το Υπουργείο, μια εισήγηση θετική ή αρνητική τεκμηριωμένη», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση απαιτεί μήνες για να εκδοθεί ενώ προβλέπεται και δεύτερη φάση, τονίζοντας παράλληλα, πως ο χρόνος πιέζει. Όπως σημείωσε δε, «η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους που πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Είναι και αυτή μια ιδιαίτερη διαδικασία που περιλαμβάνει πολύ πιο στοχευμένη επιθεώρηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών».
«Θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο, στην κοινωνία και θέλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των νέων αυτών εγχειρημάτων», δήλωσε ο Καθηγητής Μήτκας για να διευκρινίσει: «δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε όλα τα πανεπιστήμια, τα οποία θα καταθέσουν τώρα την αίτηση να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι προϋποθέσεις
Κάθε παράρτημα Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία. Εξαιρετικά, και εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες είκοσι θέσεις σε διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων, το παράρτημα - Ν.Π.Π.Ε. δύναται να αποτελείται από μία κατ’ ελάχιστον Σχολή με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών.
Στη δεύτερη περίπτωση, η διεθνής κατάταξη του μητρικού ιδρύματος πρέπει να εδράζεται σε κριτήρια όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η έρευνα, οι δημοσιεύσεις, οι αναφορές, η ποιότητα διδασκαλίας και η απασχολησιμότητα των αποφοίτων και να αποτυπώνεται σε δείκτες και εκθέσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων : Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE) και Academic Ranking of World Universities (ARWU).
Πιο αναλυτικά, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
- Η δομή των ακαδημαϊκών μονάδων του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
- Οι θέσεις που καταλαμβάνουν στις παραπάνω διεθνείς κατατάξεις το μητρικό ίδρυμα και οι σχολές του.
Κατά τον σχεδιασμό της διάρθρωσης των Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) πρέπει να προσδιορίζονται η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός τους, οι στόχοι, τα γνωστικά αντικείμενα, η δομή και η οργάνωσή τους, η μαθησιακή διαδικασία, τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα επαγγελματικά προσόντα σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επίσης ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών πρέπει να λαμβάνει υπόψη, την ανάγκη ενεργού συμμετοχής των φοιτητών, τη δυνατότητα παροχής ευκαιριών εργασιακής εμπειρίας στους φοιτητές και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα.
Μετά την αδειοδότηση του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., κάθε πρόγραμμα σπουδών του θα πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΘ.Α.Α.Ε. πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. μέσω των ΠΣ, χορηγεί στους αποφοίτους του τίτλο σπουδών του μητρικού ιδρύματος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.