Αντιδρούν γονείς και καθηγητές για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και το κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα.
Φέτος, σε 235 σχολεία δε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ενώ αναμένεται η συγχώνευση τμημάτων, με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα να φτάνει έως και τους 25 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και τους 29 σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Σχολεία: Τι ώρα είναι ο αγιασμός σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια
Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για 1.000 συγχωνεύσεις πανελλαδικά, οι οποίες μεθοδεύτηκαν εν μέσω των θερινών διακοπών, με εγκυκλίους στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ενώ από την πλευρά τους, σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για ένα εκπαιδευτικό σύστημα πολλά χρόνια πίσω, με πολυμελείς τάξεις και αίθουσες «κλουβιά».
Ανοίγουν τα σχολεία – Όλες οι αλλαγές της νέας σχολικής χρονιάς
235 σχολεία δε θα λειτουργήσουν φέτος
Όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, δε θα λειτουργήσουν:
- 118 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας
- 26 στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη (14 νηπιαγωγεία και 12 δημοτικά, εκ των οποίων τα δύο είναι ειδικά δημοτικά και 4 μειονοτικά)
- 33 στην Ήπειρο (20 νηπιαγωγεία, 13 δημοτικά)
- 34 στην Πελοπόννησο (21 νηπιαγωγεία, εκ των οποίων το ένα ειδικό, και 13 δημοτικά, εκ των οποίων δύο ειδικά)
- 7 στα Ιόνια νησιά (3 νηπιαγωγεία, 4 δημοτικά σχολεία, ένα εκ των οποίων είναι το σχολείο κωφών και βαρήκοων Κέρκυρας).
- 4 νηπιαγωγεία στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο και Χίο)
- 3 σχολεία στις Κυκλάδες (1 δημοτικό και 2 νηπιαγωγεία σε Νάξο και Τζια).
- 9 σχολεία στα Δωδεκάνησα (5 νηπιαγωγεία, 4 δημοτικά –ένα εκ των οποίων είναι το σχολείο κωφών και βαρήκοων Ρόδου.
- Στην Αττική αναστέλλεται η λειτουργία του 18ου δημοτικού σχολείου Κορυδαλλού.
Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στον μικρό ή μηδενικό αριθμό των μαθητών ή στις ακατάλληλες υποδομές.
Εκτός από τα «λουκέτα», έρχονται και συγχωνεύσεις τμημάτων
Eκτός από το κλείσιμο σχολείων έρχονται και συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων, που θα οδηγήσει σε πολυάριθμα τμήματα με 25 έως και 29 μαθητές ανά τμήμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο star.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, τα τμήματα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός των τμημάτων αναμένεται να φτάσει έως 25 άτομα ενώ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 29.
Αναφερόμενη στους μαθητές παράλληλης στήριξης, η κ. Βαλαβάνη ξεκαθάρισε: «Υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου με την οποία δε μετρούνται οι διαγνώσεις της παράλληλης στήριξης. Τα προηγούμενα χρόνια δε μετρούνταν στον αριθμό των μαθητών, όμως τώρα εφαρμόζεται αυτό χωρίς να μετρούν τις παράλληλες στηρίξεις».
Όπως κατήγγειλε η κ. Βαλαβάνη, σε σχολεία του Πειραιά ανακαλούνται όλες οι μέχρι πρότινος εγκεκριμένες αποφάσεις κατάτμησης είτε αφορούν τμήματα Α’ τάξης ακόμα και με 29 μαθητές, είτε άλλων τάξεων με 25 μαθητές.
Υπάρχει προφορική οδηγία στους διευθυντές να περνάνε τα τμήματα με το ανώτατο όριο 25 και 29 ατόμων.
«Βλέπουν τα παιδιά ως κόστος. Υπάρχουν σχολεία και δημοτικά που πραγματικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων το υπουργείο κάνει εξοικονόμηση πόρων στους εκπαιδευτικούς. Το δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών μας καταστρατηγείται», υπογράμμισε η κα Βαλαβάνη.
Τέλος, αναφερόμενη στο τι θα κάνει ένας μαθητής που δε χωρά σε ένα υπεράριθμο τμήμα, η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι ο εν λόγω μαθητής θα αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο: «Σε οποιοδήποτε τμήμα της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας είναι υπεράριθμο και αριθμεί ήδη 29 μαθητές, ο μαθητής με τον αριθμό 30 θα πρέπει να αλλάξει σχολείο».
«Γίνεται εξορθολογισμός, δεν είναι μεγάλα τα τμήματα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Action24 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών σε κάθε τμήμα.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο σχολείων και τη συγχώνευση τμημάτων
Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 14:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), μαζί με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα και με αίτημα τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.