Οι παρενέργεις της κεταμίνης που οδήγησαν στον θάνατο τη Τζωρτζίνα

Τι είναι η κεταμίνη και ποια η θανατηφόρα δοσολογία της

Τι είπε στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης για τη κεταμίνη

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας, με τους θανάτους των τριών κοριτσιών. Η μικρή Τζωρτζίνα, το παιδί που «έφυγε» τελευταίο από τη ζωή, φαίνεται ότι πέθανε από τη χορήγηση της ουσίας κεταμίνης, όπως φάνηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις της.

Πάτρα: Τι είναι η κεταμίνη που βρέθηκε στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Οι γιατροί του παιδιού που το παρακολουθούσαν στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», πριν καταλήξει, κατέθεσαν ότι ουδέποτε του χορήγησαν αυτή την ουσία. Έτσι, οι Αρχές συμπέραναν ότι η μητέρα της ήταν εκείνη που της έδωσε το δηλητήριο, αφού ήταν το μοναδικό άτομο που ήταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μαζί με το παιδί.

Κατερινόπουλος στο Star: «Θα ομολογήσει πώς θανάτωσε και τα άλλα παιδιά»

Κεταμίνη: Πώς μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα στα παιδιά - Η περίπτωση της Τζωρτζίνας

Όπως εξήγησε σε ανάρτησή στου στο Facebook ο ψυχίατρος, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, η υπερβολική δόση κεταμίνης (στα παιδιά υπερβολική δόση είναι δυνητικά και η πιο μικρή δόση που λαμβάνουν οι ενήλικες), μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής (αναπνευστική ανακοπή) και ακόμη:

  • Ναυτία και έμετο

  • Σοβαρή σύγχυση

  • Καρδιακή αρρυθμία
  • Παράλυση
  • Τρόμο με δυσάρεστες ψευδαισθήσεις
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ακραία καταστολή, ή απώλεια συνείδησης, ή κώμα
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η θανατηφόρα δοσολογία της κεταμίνης

Γενικά, η υπερδοσολογία κεταμίνης μπορεί να είναι θανάσιμη. Αφενός εξαιτίας της αναπνευστικής ανακοπής και της καρδιακής δυσλειτουργίας, αφετέρου από πνιγμό εμετού, δεδομένου ότι η παράλυση και ο εμετός είναι δύο ταυτόχρονες και αναμενόμενες παρενέργειες, αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης.

«Ενδεχομένως εδώ, στην περίπτωση της Πάτρας να έχουμε το τελευταίο, δηλαδή την παράλυση και τον εμετό, μαζί με την καρδιακή αρρυθμία, τους σπασμούς από τις επιληπτικές κρίσεις και βέβαια την απώλεια συνείδησης, το κώμα και την κατάληξη, δυστυχώς, στον θάνατο», ανέφερε για την περίπτωση της Τζωρτζίνας μιλώντας στο star.gr, ο κ. Παπαδημητριάδης. 

Σημειώνεται ότι στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας εντοπίστηκαν 6 mg ανά λίτρο αίματος, ποσότητα που θεωρείται πολύ μεγάλη.

Κεταμίνη: Τρόποι λήψης-χορήγησης

Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος, η κεταμίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως ψυχαγωγικό «ναρκωτικό» των νυχτερινών κλαμπ, σε υγρή μορφή ή σε σκόνη.

Ως σκόνη μπορεί να προστεθεί σε ποτά, ενώ συνηθέστερα λαμβάνεται από τη μύτη, ή εισάγεται από το ορθό (για ταχεία δράση). Ως υγρό εγχέεται ενδομυϊκά.

Η ιατρική χρήση της στον άνθρωπο - ως υποσχόμενη αντικαταθλιπτική θεραπεία - είναι ασφαλώς πολύ διαφορετική, τόσο στη δόση όσο και στις διαθέσιμες παρασκευές (ενδοφλέβια κεταμίνη ή, στην Ελλάδα, ως νοσοκομειακά συνταγογραφούμενο ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης).

Η χρήση της κεταμίνης ως αναισθητικό στην κτηνιατρική

Στην κτηνιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό κυρίως στις γάτες.

Οι όροι αργκό για την ψυχαγωγική κεταμίνη είναι «SPECIAL Κ», «βιταμίνη Κ», «κιτ κατ» και «cat valium / στεντόν της γάτας». 

Η δοσολογία της κεταμίνης και οι παρενέργειες

Σε μικρές δόσεις κεταμίνης, οι χρήστες αναφέρουν ότι «ταξίδευουν στην K-land», αισθάνονται «ζεν» και δεν νιώθουν πόνο. Επίσης, εκδηλώνουν ήπιες οπτικές, πολύχρωμες, ευχάριστες ψευδαισθήσεις και μούδιασμα στα άκρα, συνεχίζει στην ανάρτησή του.

Σε πιο υψηλές δόσεις κεταμίνης, οι χρήστες αναφέρουν ότι «ταξιδεύουν στην τρύπα Κ». Παραλύουν τα άκρα τους, έχουν έντονες ψευδαισθήσεις και νιώθουν «εκτός σώματος», εμπειρία που ερμηνεύεται ως «πνευματική και διορατική», ενίοτε με βραχυπρόθεσμη απώλεια της μνήμης. Η παράλυση που μπορεί να επιφέρει η κεταμίνη εξηγεί τη χρήση της σε σεξουαλικές επιθέσεις ως «φάρμακο βιασμού». 

Η κεταμίνη ως αντικαταθλιπτικό

Όπως εξήγησε στο star.gr, το εναντιομέρες της κεταμίνης, η παρασκευή της με τη μορφή εσκεταμίνης, χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική ως αντικαταθλιπτικό, πολύ υποσχόμενο και σε περιπτώσεις όπου η κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και σε άλλες μεθοδολογίες.

«Πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ενδοφλέβια χορήγηση της και αργότερα με τη μορφή της εσκεταμίνης, ως ρινικό εκνέφωμα δηλαδή σπρέι για τη μύτη. Αυτό είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, κοστίζει περίπου 200 ευρώ ανά δόση, αλλά μόνο ενδονοσοκομειακά προς ώρας. Είναι, δηλαδή, φάρμακο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη νοσοκομειακή πρακτική στη νοσηλεία δηλαδή ασθενών με κατάθλιψη», πρόσθεσε.

Η κεταμίνη ως ναρκωτικό

Αναφερόμενος στη χρήση της κεταμίνης ως ναρκωτικό είπε: «Νομίζω ότι ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό, επειδή ακριβώς είναι ευρέως διαδεδομένο, μπορεί κάποιος να το βρει αρκετά εύκολα. Θεωρώ, δηλαδή, ότι σε μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα, όπου υπάρχει αυτή η κουλτούρα των ψυχεδελικών ουσιών είναι προσβάσιμη ουσία. Βέβαια, ως φαρμακευτική ουσία είναι αρκετά δαπανηρή. Η εσκεταμίνη, ως εκνέφωμα είναι ένα ακριβό φάρμακο που δεν χορηγείται εύκολα. Ακόμη και με ιατρική συνταγή δεν μπορεί να το πάρει κανείς αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία. Αλλά χορηγείται ενδονοσοκομειακά στο πλαίσιο ειδικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της βαριάς κατάθλιψης», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top