Πόλεμος Ουκρανία: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες

Φόβοι της Ε.Ε. για ραγδαία επιδείνωση του προσφυγικού

Έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία - Βίντεο Star 

Κατέφθασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εν μέσω πολέμου. Χθες το βράδυ έφτασαν οι πρώτοι Ουκρανοί στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ σήμερα είχαμε τις πρώτες αφίξεις πούλμαν στην Ομόνοια.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 115.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Πολωνία

Στην Ελλάδα φτάνουν κυρίως οδικώς, αφού περάσουν πρώτα τα σύνορα με την Πολωνία, και θα φιλοξενηθούν από γνωστούς ή συγγενείς που μένουν στη χώρα μας.

Oυκρανία: Mετά τον «πόλεμο» έρχονται οι πρόσφυγες

οικογένεια Ουκρανών έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Οικογένεια Ουκρανών έφτασε στη Θεσσαλονίκη - gritimes

Στην Ομόνοια σήμερα το πρωί, μια μητέρα υποδέχτηκε με δάκρυα στα μάτια τη μικρή της κόρη, που κατάφερε μετά από πολλές ώρες να φτάσει σώα και αβλαβής στην αγκαλιά της.

Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα

Πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα με πούλμαν

πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν στην Αθήνα

Άλλη Ουκρανή που έφτασε και αυτή σήμερα στην Αθήνα, αποκάλυψε πως ο μόνος τρόπος να ξεφύγει κανείς από την Ουκρανία είναι με τα πόδια μέχρι τα σύνορα, καθώς η ουρά των αυτοκινήτων στα σύνορα αγγίζει τα 10 χλμ. 

Ουκρανία: 1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα - «Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι»

Τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες. Το πρωί έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.  

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας για περιορισμένο αριθμό ημερων. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ενέργειες για δωδεκάμηνη παραμονή», ανέφερε σήμερα για τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονομόμου.

Υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο «επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον Ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. Ο Υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την Ουκρανική Πρεσβεία».

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Αγωνία για τους πρόσφυγες

Καθώς η Ε.Ε. προσπαθούσε να συγκεντρώσει μια δέσμη κυρώσεων και αμυντικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που βρέθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη συνεδρίαση ασχολήθηκαν με την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στα σύνορα της Ένωσης.  

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, έως και 368.000 Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, αν και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Janez Lenarčič προειδοποίησε ότι έως και 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν τελικά να εκτοπιστούν από τον πόλεμο. 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής της προσωρινής προστασίας

Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την οδηγία για την προσωρινή προστασία, η οποία θεσπίστηκε το 2001 μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν είχε ποτέ πριν χρησιμοποιηθεί.

Προς το παρόν, οι κάτοχοι ουκρανικού διαβατηρίου μπορούν να παραμείνουν στην Ε.Ε. για 90 ημέρες χωρίς βίζα. 

Η πρόταση θα παρέχει γενική προστασία στους Ουκρανούς για την παραμονή τους στην Ε.Ε. για ένα έτος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες. Το Συμβούλιο θα μπορούσε, επίσης, να παρατείνει τη διαδικασία για ένα ακόμη έτος, ανοίγοντας τη δυνατότητα προστασίας για τρία χρόνια συνολικά.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει την πρόταση προς εξέταση στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Αν και ορισμένες χώρες είναι επιφυλακτικές - φοβούμενες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για φιλικό προς τους μετανάστες καταμερισμό των βαρών στο μέλλον - η διαδικασία μπορεί να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, γεγονός που καθιστά πιθανή την έγκρισή της.  

Φόβοι για ραγδαία επιδείνωση του προσφυγικού

Ενώ οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι πολλοί Ουκρανοί που φτάνουν στα σύνορα μένουν με συγγενείς και φίλους που ζουν ήδη σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, η Επιτροπή πιστεύει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Ο Γιόχανσον προσγειώθηκε στη Ρουμανία χθες το βράδυ ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στη συνοριακή περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της Κυριακής, ο υπουργός της Ρουμανίας δήλωσε στους συναδέλφους του ότι περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στη χώρα του έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλα μέλη της ΕΕ - μια υπενθύμιση ότι δεν πρόκειται μόνο για μια πρόκληση για τις λεγόμενες χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ. 

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε σφοδρή κριτική το Σαββατοκύριακο για την πολιτική της όσον αφορά το άσυλο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ο υπουργός Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ έσπευσε να διαγράψει ένα κακόβουλο tweet το βράδυ του Σαββάτου, το οποίο πρότεινε ότι οι Ουκρανοί που διαφεύγουν από τον πόλεμο θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για βίζα εποχικού εργάτη για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Οποιοδήποτε άτομο που έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να φέρει τα ουκρανικά άμεσα μέλη της οικογένειάς του για να τους ακολουθήσουν εδώ». 

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρεζνίκοφ σημείωσε στην πρωινή του ενημέρωση στο Facebook ότι η Ευρώπη έχει ήδη παράσχει προσωρινό καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες από εκείνους που θέλουμε να σώσουμε περισσότερο - τα μικρά μας παιδιά και τις μητέρες τους. Χωρίς καμία τυπική διαδικασία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top