Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς η μετάλλαξη Όμικρον

Τα «όπλα» μας και όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την Όμικρον

Όσα είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη μετάλλαξη Όμικρον

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2021 και οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα «απειλή», τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. 

Από τις 26 Νοεμβρίου, οπότε και αναγνωρίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμανε παγκόσμιος συναγερμός. Στη χώρα μας υπάρχει ανησυχία, ενώ μόλις χθες επιβεβαιώθηκαν ακόμη δύο κρούσματα της Όμικρον, σύνολο τρία στην Ελλάδα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλες οι χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί έως τώρα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν θάνατοι εξαιτίας της Όμικρον, ωστόσο οι χώρες θωρακίζονται σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον πληθυσμό, είτε παροτρύνοντας τους πολίτες  να προχωρήσουν σε ενισχυτική δόση είτε επιβάλλοντας lockdown για να προλάβουν τα Χριστούγεννα, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία. 

Επέστρεψαν τα lockdown στην Ευρώπη - Τα μέτρα που έχει πάρει η κάθε χώρα

Σύμφωνα, λοιπόν, με μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα» και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή «Όμικρον».

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

Όπως εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου «το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που είναι 50, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή «Δέλτα» έχει μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας» εξήγησε.

Τρία σημαντικά θέματα θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους «Όμικρον»:

  1. πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό
  3. πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα 

Ακόμη πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος, προκειμένου να απαντηθούν. 

Ταχεία μετάδοση

Ένα από αυτά είναι η μεταδοτικότητα. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει

Τώρα για την επίδραση του ιού της παραλλαγής «Όμικρον» στους μηχανισμούς της ανοσίας: Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη «Όμικρον» στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Η θέση πολλών ειδικών, μεταξύ αυτών και του Φάουτσι, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. 

Εμβόλιο: «Η τρίτη δόση αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των αντισωμάτων»

Η κ.Θεοδωρίδου υπενθύμισε για τα εμβόλια «την κατά 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από τον θάνατο και τη μείωση των κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων» είπε. 

Τα όπλα μας κατά της Όμικρον

Μπορεί ακόμα να μη γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον αλλά το στέλεχος μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top