Αυξημένες οι επιθέσεις μινκ στη Δυτική Μακεδονία

«Η απελευθέρωση των μινκ στη φύση ήταν μία ατομική βόμβα για το περιβάλλον»

Όλα όσα είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος δράσεων της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Έξαρση καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις μινκ, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη, η Καστοριά και η Σιάτιστα. Τα άγρια ζώα αναζητώντας τροφή κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε αυλές, μπαλκόνια, ακόμη και στέγες σπιτιών προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών.

Η Καστοριά και η Κοζάνη έχουν πολλά εκτροφεία μινκ / Φωτογραφία: AP

Μιλώντας στο star.gr o Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος δράσεων Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί ακόμη και επιθέσεις σε ανθρώπους όταν επιχείρησαν να απομακρύνουν τα μινκ, ενώ ο ίδιος ανέδειξε την οικονομική, αλλά και την περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος.

Κοζάνη: Δέκα βιζόν έξω από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο - Ήρθε η πυροσβεστική

«Πιστεύοντας ότι ένα μικρό ζωάκι δε θα τους κάνει ζημιά, κάποιους τους δάγκωσαν στα χέρια, όταν προσπάθησαν να τα διώξουν από τα κοτέτσια τους. Σε πολλά χωριά μάλιστα, έπαψαν να διατηρούν κότες, λόγω των επισκέψεων των μινκ στα κοτέτσια. Επιθέσεις έχουν καταγραφεί ακόμη και σε μικρά αρνιά και σε γάτες, καθώς και σε άλλα οικόσιτα ζώα», είπε χαρακτηριστικά. 

ECDC: Κίνδυνος για τα εμβόλια οι μεταλλάξεις του ιού στα βιζόν

«Η απελευθέρωση των μινκ στη φύση υπήρξε μία ατομική βόμβα για το περιβάλλον»

Ο πληθυσμός του γουνοφόρου είδους πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν το 2010 ακτιβιστικές φιλοζωικές οργανώσεις απελευθέρωσαν στο περιβάλλον από τα εκτροφεία 50.000 ζώα. Έκτοτε τα μινκ δημιουργούν προβλήματα πέρα από τον άνθρωπο και στην τοπική πανίδα. 

«Δυστυχώς, η λανθασμένη, κατ’ εμάς, απελευθέρωση από τα εκτροφεία τους, υπήρξε μία ατομική βόμβα για το περιβάλλον. Τότε την είχα χαρακτηρίσει μία τρομοκρατική ενέργεια προς το περιβάλλον. Ο εξτρεμισμός από κάποιους ανθρώπους με αγνές προθέσεις προς τη ζωοφιλία τους, δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε o κ. Παναγιωτόπουλος.

Κορωνοϊός: Δε βρέθηκε μετάλλαξη του ιού στα βιζόν της Κοζάνης

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από δέκα χρόνια υπάρχει πλέον ένας μεγάλος αριθμός από μινκ, που έχει κάνει 7- 8 ίσως και περισσότερες αναπαραγωγές.

Τα ζώα αυτά έχουν αφομοιωθεί στο περιβάλλον, ξέρουν να κρύβονται, τρώνε και έχουν γίνει ανταγωνιστικά είδη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα μινκ είναι υπεύθυνα για τον εκτοπισμό άλλων ειδών που προϋπήρχαν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν.

«Πρόκειται για ένα αρκετά έξυπνο ζώο, με προσαρμοστικότητα, που ζει κοντά στο νερό, ενώ είναι και χωροκατακτητικό. Προσπαθεί δηλαδή να έχει μεγαλύτερους χώρους και να τους ελέγχει, με αποτέλεσμα να έχει εκτοπίσει πληθυσμούς βίδρας κοντά σε λίμνες και παραποτάμια δάση και να έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό της ορνιθοπανίδας, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα από τα μινκ» εξήγησε.

άγριο μινκ στη φύση

Το συγκεκριμένο είδος στη χώρα μας, αφορά στο αμερικάνικο μινκ το οποίο έχει μεταλλαχθεί για τις ανάγκες της εργασίας των γουνοποιητικών επιχειρήσεων / Φωτογραφία: AP

Πρόσθεσε δε, ότι το συγκεκριμένο ζώο χαρακτηρίζεται ως εισβλητικό ή εισβάλλων και η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα είδη αυτά που εισβάλλουν σε ένα ξένο οικοσύστημα από αυτό που ανήκουν.

«Είναι επιθετικά σαρκοφάγα, που τρέφονται με πουλιά, ποντίκια, με μικρά θηλαστικά, με μικρά φίδια, σαύρες και με αμφίβια, όπως βατράχια. Είναι πολύ καλοί αναρριχητές, ανεβαίνουν στις στέγες και κυνηγούν τα πουλιά που μπορεί να έχουν φωλιές. Τρώνε τα αυγά, τρώνε και τα πουλιά, όπως σπουργίτια και περιστέρια», είπε.

ΠΟΥ: Μόλυνση από μινκ- Ίσως τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο

Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε ένα μινκ 

Χρήσιμες συμβουλές σε όλους όσοι μπορεί να βρεθούν ξαφνικά μπροστά σε ένα μινκ, έδωσε μέσω του star.gr ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, γιατί έχει πολύ μεγάλη επιθετικότητα αυτό το ζώο. Το σίγουρο είναι ότι θα μας τραυματίσει αν πάμε να το πιάσουμε και δε γνωρίζουμε τον τρόπο για να το εγκλωβίσουμε. Κάποιο από αυτά τα ζώα, μπορεί να φέρει ακόμη και λύσσα», είπε.

Κοζάνη: Εκτροφέας βιζόν είναι θετικός στον κορωνοϊό

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, τα ζώα της ελληνικής πανίδας είτε αυτά είναι εισβλητικά ή του δικού μας οικοσυστήματος, ανήκουν στα δασαρχεία. 

«Στη θέα ενός τέτοιου ζώου, αυτό που έχει να κάνει ο κόσμος είναι να επικοινωνεί με τις δασικές υπηρεσίες. Αυτές θα ενεργήσουν κατάλληλα προκειμένου, εξειδικευμένες πάνω σε αυτό το είδος ομάδες, να το διώξουν ή να το συλλάβουν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top