Δημόπουλος: Τι σημαίνει άρση πατέντας εμβολίων

Ο Μπάιντεν άνοιξε τη συζήτηση

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΠΟΥ για κατάργηση των πατεντών των εμβολίων άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την ανθρωπότητα να αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει. 

Όπως εξήγησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, στον ΣΚΑΪ, εφόσον γίνει η άρση τις πατέντας, κι άλλες βιομηχανικές μονάδες από επιπρόσθετες φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τεχνική για να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή εμβολίων. 

Εμβόλια: Έτοιμη η ΕΕ να συζητήσει για την άρση της πατέντας

«Το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική», είπε και έδωσε ως παράδειγμα το πρόβλημα που βλέπουμε να έχει προκύψει με την πορεία της πανδημίας στην Ινδία.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο», εξήγησε, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει.

Μαξίμου: Το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων το έθεσε πρώτος ο Μητσοτάκης

Πάντως ο πρόεδρος - γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Όπως είπε, το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

Επίσης η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτίμησε πως η απόφαση της Ουάσιγκτον να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση» η οποία όμως αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Ωστόσο η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO) τόνισε πως η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της πανδημίας δε θα μπορούσε να εγγυηθεί τη δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19.

Τέλος η Γερμανία τάχθηκε κατά της άρσης των πατεντών των εμβολίων με εκπρόσωπο της κυβέρνησης να αναφέρει πως η πρόταση των ΗΠΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top