Εμβόλια: Έτοιμη η ΕΕ να συζητήσει για την άρση της πατέντας

Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά σε αυτή την προοπτική

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο. Ap Hub Video

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υποστηρίζοντας την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΕ με στόχο την αύξηση της παραγωγής, δήλωσε σήμερα ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο στις 7 και 8 του μήνα.

Εμβόλιο Pfizer: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητά του - Πότε μειώνεται

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ είχε πάντοτε αυτή τη θέση, την οποία εξέφρασε και ο Πρόεδρος Μισέλ κατά ταξίδι του στην Κένυα τις προηγούμενες μέρες. Εξήγησε δε ότι οι ΗΠΑ ήταν που άλλαξαν θέση επί του θέματος και επεσήμανε ότι η θέση της ΕΕ αφορά τις ρεαλιστικές προοπτικές που υπάρχουν για την αύξηση της παραγωγής και ειδικά την παραγωγή σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος.

Moderna: Αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, διευκρίνισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τον παγκόσμιο αγώνα κατά της Covid-19. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέπουν την εξαγωγή και να αποφεύγουν να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πρέπει να αναπτύξουμε παγκόσμια παραγωγική ικανότητα με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για αναπτυσσόμενους εταίρους.

Τόνισε δε ότι «οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Πόρτο θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της παραίτησης επί των εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων (TRIPS - Trade Related Intellectual Property Rights)».

Όπως σημείωσε «η ΕΕ υποστηρίζει τον τρίτο δρόμο που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΕ για το πώς να προσφέρθούν εμβόλια στην παγκόσμια κοινότητα. Η πολυμερής συνεργασία είναι το κλειδί: η συνθήκη πανδημίας με τον ΠΟΥ θα ήταν ένα ισχυρό εργαλείο».

Η στήριξη των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων 

Η αιφνιδιαστική στήριξη των ΗΠΑ στο αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της covid-19 προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους γιορτάστηκε από τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ως «ιστορική στιγμή». 

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας των εμβολίων

Όμως αναμφισβήτητα θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων προτού υπάρξει ομοφωνία για το θέμα και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, που αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο αυτό, θα εξακολουθήσουν να μάχονται εναντίον της άρσης των παντεντών. 

Η πρόταση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου από τη Νότια Αφρική και την Ινδία και στηρίχθηκε από περίπου 100 χώρες και μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Το αρχικό κείμενο προτείνει να υπάρξει προσωρινή άρση κάποιων υποχρεώσεων που πηγάζουν από τη Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIP), προκειμένου οποιαδήποτε χώρα να μπορεί να μπορεί να παράγει εμβόλια χωρίς να ανησυχεί για τις πατέντες, αλλά και φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.  

Η εξαίρεση από τις υποχρεώσεις βάσει της TRIP θα ίσχυε «μέχρι να έχει επεκταθεί ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός και να έχει ανοσοποιηθεί ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός». 

Το γενικό συμβούλιο του ΠΟΥ συζήτησε το θέμα χθες πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ και η Ινδία και η Νότια Αφρική δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν σύντομα ένα τροποποιημένο κείμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει «συμβιβασμούς», σύμφωνα με τον οργανισμό. 

Μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κιθ Ρόκγουελ χαρακτήρισε τις συζητήσεις «πολύ εποικοδομητικές», πολύ περισσότερο απ΄ότι στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του οργανισμού παραμένουν διχασμένα. 

Τρεις συνεδριάσεις για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν ως τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια στις 8 και 9 Ιουνίου. 

Ποιοι τάσσονται «υπέρ» και ποιοι «κατά» της άρσης των πατεντών

Οι χώρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί και ΜΚΟ όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αλλά και ο ίδιος ο ΠΟΥ, εκτιμούν ότι θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση όλων των χωρών που έχουν ανάγκη σε ιατρικό εξοπλισμό, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν την παραγωγή τους. 

Το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν ανακοινώσει ότι διαθέτουν ικανότητες παραγωγής, αν αρθούν οι πατέντες. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Τόμας Κούνι, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών (Ifpma), η κατάργηση των πατεντών ή η προσωρινή τους άρση δεν θα παράξει ούτε μία παραπάνω δόση εμβολίου, αφού όπως λέει είναι πάνω απ’ όλα «ζήτημα τεχνογνωσίας». 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπογραμμίζουν ότι έχουν ήδη συνάψει περίπου 275 συμφωνίες συνεργασίας, κάποιες φορές και με ανταγωνιστές τους, προκειμένου να αυξήσουν το συντομότερο δυνατό την παραγωγή και να φτάσουν στις 10 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. 

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά οι εμπορικοί φραγμοί ή οι ελλείψεις σε κάποια συστατικά και εργαλεία τα οποία μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή. Φοβούνται ότι πιο μικροί και λιγότερο γνωστοί παρασκευαστές θα προλάβουν να αποκτήσουν πρώτες ύλες και συστατικά, ακόμη και προσωπικό, που είναι ήδη δύσκολο να βρεθούν, χωρίς μάλιστα να καταφέρουν να παράξουν ασφαλή εμβόλια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top