Έρευνα της qed στο star.gr: Ποιος φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων

Αναλύτρια εξηγεί γιατί οι νέοι έχουν διαφορετική άποψη από τους άνω των 40

Όλα όσα είπε η Κατερίνα Νικοπούλου, Social & Market Analyst στην εταιρεία qed και υπεύθυνη του project People Of Greece

Απόκλιση ως προς το ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο, καταγράφει έρευνα της εταιρείας qed, ανάμεσα σε ξεχωριστές ηλικιακές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτής, οι πολίτες κλήθηκαν να αποδώσουν ευθύνη ανάμεσα στους ίδιους που δεν τηρούν τα μέτρα, στην κυβέρνηση που δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, στους νέους που δεν προσέχουν και σε «κάποιους άλλους». 

«Ουσιαστικά έξι στους δέκα πολίτες άνω των 40 ετών εμφανίζονται κατασταλαγμένοι, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο, σε όλους όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Την ίδια ώρα, οι πολίτες κάτω των 40 ετών φαίνεται να μοιράζουν την ευθύνη, αν και όχι εξίσου, ανάμεσα "στους ίδιους" και στην κυβέρνηση. Τη δείχνουν συνυπεύθυνη δηλαδή, για την αδυναμία της να λάβει τα κατάλληλα μέτρα», είπε στο star.gr η Κατερίνα Νικοπούλου, Social & Market Analyst στην qed και υπεύθυνη του project People Οf Greece.

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του online ερωτηματολογίου, σε πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα των χιλίων ατόμων, σε άνδρες και γυναίκες 18 και άνω, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Όπως εξήγησε, η διαφοροποίηση όσων βρίσκονται στην καθαρά παραγωγική ηλικία από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες και η απόδοση συνευθύνης τελικά στους ίδιους και στην κυβέρνηση, οφείλεται και στο πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Γενικότερα παρατηρείται μία τάση στους νεότερης ηλικίας πολίτες και ακόμη περισσότερο στους νέους, δηλαδή στην ομάδα 18- 24, να  εμφανίζονται αρκετά θυμωμένοι με τα μέτρα. Δείχνουν να έχουν περιοριστεί και εκφράζουν ένα γενικότερο θυμό. Τα αντιλαμβάνονται σαν κάτι που στρέφεται αποκλειστικά εναντίον τους, ενάντια στην ηλικία τους και για κάθε λεπτό που χάνουν δείχνουν γενικότερα αγχωμένοι», σημείωσε.

Καπραβέλος: «Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων»

«Οι νέοι νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι και εγκλωβισμένοι από τα μέτρα για τον κορωνοϊό»

Σύμφωνα με την κ. Νικοπούλου, η απόκλιση που καταγράφεται ανάμεσα στις νεότερες και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες στη συγκεκριμένη έρευνα, αποτυπώνεται και σε άλλα τμήματα του ευρύτερου ερευνητικού project της qed, με την ονομασία People of Greece, όπως είναι ο «δείκτης μέτρησης ευτυχίας».

Η Κατερίνα Νικοπούλου, υπεύθυνη του project People of Greece, ενός συνόλου κοινωνικών ερευνών, που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αφορούν κυρίως θέματα επικαιρότητας

«Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούμε ότι είναι και δείχνουν περισσότερο ευτυχισμένοι, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με παλαιότερους μήνες, οι άνω των 55- 65 ετών πολίτες. Στον αντίποδα, οι νέοι δείχνουν να είναι εγκλωβισμένοι. Βλέπουν την όλη κατάσταση σαν εμπόδιο της εξέλιξής τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντίδρασή τους είναι και απόρροια ενός blame game στην όλη κατάσταση που βιώνουν», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top