«42 αλήθειες για την αστυνομική αυθαιρεσία και υπέρμετρη βία»

Πόρισμα Αλεβιζάτου: «Ατιμωρησία σε περιστατικά αστυνομικής βίας»

To σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star (12/3/21)

Ατιμωρησία βλέπει σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικής βίας, το πόρισμα της επιτροπής Αλεβιζάτου, η οποία συστάθηκε με σκοπό να διερευνήσει τέτοια περιστατικά, ωστόσο είναι ανενεργή εδώ και ένα χρόνο. Το υπουργείο Προστασίας του Πόλίτη σε μία ανακοίνωση 42 σημείων, επισημαίνει ότι η αστυνομική αυθαιρεσία δεν κουκουλώνεται αλλά ελέγχεται σε τρία επίπεδα. Η επιτροπή ερεύνησε 20 φακέλους με καταγγελίες για αστυνομική βία, σε βάθος 20ετιας και διαπίστωσε τα εξής:

  • Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν
  • Δεν υπήρχαν καταθέσεις από κρίσιμους μάρτυρες,
  • Δεν γίνονταν καίριες ερωτήσεις  
  • Δίνονταν μεγαλύτερη βαρύτητα σε καταθέσεις αστυνομικών σε σύγκριση με αυτές των πολιτών.

Επεισόδια Νέα Σμύρνη: Μηνυτήρια αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο

Τι έπεται εάν απο μία ΕΔΕ προκύψει πειθαρχικό παράπτωμα

Πρώτο βήμα είναι η παραπομπή στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβουλιο. Ακολουθεί το δευτεροβάθμιο, ενώ μεταξύ των δύο μπορεί να περάσει και μια πενταετία.

Ο διωκόμενος υπάλληλος έχει δικαιωμα μετα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη και στα Ευρωπαικά δικαστήρια.

Όσον αφορά τις ποινές, μπορεί να είναι μια απλή επίπληξη, ενα πρόστιμο, προσωρινή παύση απο την εργασία του, παίρνοντας όμως τον μισό μισθό.  

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και μετά απο αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις της δικαιοσύνης μπορεί να απολυθεί.

Οι «42 Αλήθειες» που δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Μετά και από τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τα περιστατικά αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας από την ελληνική αστυνομία. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανήρτησε σήμερα, Παρασκευή, ένα κείμενο με τίτλο «42 αλήθειες για την Αστυνομική αυθαιρεσία και υπέρμετρη βία». Μέσα από αυτό πραγματοποιεί μερικές διευκρινίσεις σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας το τελευταίο διάστημα, την οποία αποδίδει κυρίως στην χρήση του διαδικτύου αλλά και τους εντατικούς ελέγχους της ΕΛΑΣ λόγω της πανδημίας.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες από τις απαντήσεις του Υπουργείου:

Κάνει η Αστυνομία χρήση βίας;

«Η Αστυνομία είναι ο κρατικός φορέας που έχει το μονοπώλιο για τη χρήση νόμιμης βίας στο πλαίσιο της ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται στη χρήση βίας, η οποία χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, στο πλαίσιο κλιμακούμενων κανόνων εμπλοκής. Χρήση νόμιμης βίας γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως οι συλλήψεις, η αντιμετώπιση επεισοδίων, η καταστολή του εγκλήματος και η διάλυση παράνομων διαδηλώσεων».

Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για τον ξυλοδαρμό νεαρού

Έχει αυξηθεί κατά 75% η Αστυνομική αυθαιρεσία;

«Όχι. Έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, το αν έχει όντως αυξηθεί η αυθαιρεσία και η αστυνομική βία θα αποτυπωθεί όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που διερευνώνται από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Το 2015 καταγγέλθηκαν 69 περιστατικά. Το 2016 55. Το 2017 58. Το 2018 73. Το 2019 63. Το 2020 111 εκ των οποίων 53 σημαντικά και το 2021 (έως και 10 Μαρτίου) 19».

Γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες;

«Για τρεις λόγους.

Η ίδια η κυβέρνηση και το Υπουργείο παροτρύνουν από τον Ιούλιο 2019 τους πολίτες να καταγγέλλουν στον συνήγορο του πολίτη κάθε περιστατικό που κατά την κρίση τους συνιστά γεγονός αυθαιρεσίας.

Επίσης, η Αστυνομία πλέον δρα και επιχειρεί. Είναι παρούσα στους δρόμους και υπάρχει αστυνόμευση. Στο πλαίσιο του ελέγχου των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας οι Αστυνομικοί κάνουν συντριπτικά περισσότερους ελέγχους από τις προηγούμενες χρονιές. Οι πολλαπλάσιοι έλεγχοι φέρνουν και περισσότερες τριβές.

Τέλος, έχει δημιουργηθεί μία τάση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί αστυνομικής βίας, όπου σχεδόν κάθε περιστατικό όπου η Αστυνομία κάνει χρήση βίας καταγγέλλεται ως αυθαιρεσία ή υπέρμετρη, κάτι που για ορισμένους πολιτικούς χώρους λειτουργεί ως πολιτική καμπάνια διαρκείας. Πιο κλασσικό παράδειγμα οι εκκενώσεις καταλήψεων σε δημόσιους χώρους ή Πανεπιστήμια».

Παίζουν ρόλο τα αποσπασματικά βίντεο και οι εικόνες στην αύξηση της αίσθησης περί αστυνομικής βίας;

«Ναι, τα αποσπασματικά βίντεο και οι εικόνες που δεν έχουν καταγράψει όλο το περιστατικό, αλλά μόνο την αντίδραση των αστυνομικών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χρήση βίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος περί αύξησης της αστυνομικής βίας. Σε κάθε γεγονός το διαδίκτυο πλημμυρίζει από βίντεο των οποίων ο έλεγχος αξιοπιστίας είναι αδύνατος»

Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό;

«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η Γαλλία έφτασε στο ακραίο μέτρο να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καταγραφής των αστυνομικών δράσεων

Το φαινόμενο έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Η θετική πλευρά είναι η αύξηση της διαφάνειας και η άμεση αυτοπροστασία των πολιτών από περιστατικά αυθαιρεσίας. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΜΕΡΑ. Το έχουμε δει διεθνώς-αποκορύφωμα η περίπτωση Φλόιντ στην Αμερική- αλλά και στην Ελλάδα, πιο πρόσφατα στη Ν. Σμύρνη. Η αρνητική πλευρά είναι αυτή που προαναφέρθηκε.»

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: «Θα σας γράψουμε γιατί έτσι θέλουμε»

Τι περιστατικά αφορούν οι καταγγελίες του 2020;

«Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν περιστατικά που δεν υπήρχε μεγάλη χρήση βίας από την πλευρά της Αστυνομίας (δλδ. δεν είχαμε σύλληψη, επέμβαση, διάλυση συνάθροισης κτλ), για αυτό και δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας. Από τις 187 υποθέσεις που αφορούν την περίοδο Ιούλιος 2019- Μάρτιος 2021 μόνο οι 53 έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας. Αυτός ο αριθμός είναι συγκρίσιμος με τα περιστατικά των προηγούμενων ετών».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο που ανήρτησε στις 12/3/21 το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top