Σύνδρομο Guillain-Barré: «Το εμφάνισα μετά από μία γαστρεντερίτιδα»

Τι είπε για την εμπειρία του ο στιχουργός Στέλιος Μαργωμένος

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré. Τι είπε για την προσωπική του εμπειρία στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μαργωμένος.

Μια νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα φαίνεται να παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré, ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις Γιαννάκου

Σε βαριές περιπτώσεις, δε λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré δεν είναι γνωστή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συχνά προηγείται μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Νέα στοιχεία για τη νοσηλεύτρια που παρέλυσε: Θα χρειαστεί αποκατάσταση

Για την προσωπική του μάχη με το σύνδρομο Guillain-Barré μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο γνωστός στιχουργός Στέλιος Μαργωμένος.

Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ο κ. Μαργωμένος ένιωσε μια αδυναμία στα χέρια ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Λίγο αργότερα έπεσε, μη μπορώντας να σηκωθεί. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του διεγνώσθη το συγκεκριμένο σύνδρομο. Έμεινε στην εντατική για κάποιες μέρες, όμως λίγες ημέρες αργότερα κατάφερε να βγει νικητής και ξεκίνησε θεραπείες αποκατάστασης.

Γιαννακός: Νοσηλεύτρια παρέλυσε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή είπε για την εμπειρία του: «Σήμερα είμαι καλύτερα. Μπορώ να σηκώσω πράγματα, όμως δε μπορώ να ανοίξω ένα μπουκάλι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σύνδρομο το έπαθε μετά από μια γαστρεντερίτιδα που κράτησε μια εβδομάδα. 

«Ξύπνησα ένα πρωί και δε μπορούσα να πλυθώ στο πίσω μέρος του σώματός μου. Όλα τα υπόλοιπα μπορούσα να τα κάνω. Μέχρι το βράδυ, όμως, είχα παραλύσει τελείως»

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το σύνδρομο Guillain-Barré

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το 60% των ασθενών με Guillain-Barré επανέρχονται πλήρως, ένα 20% επανέρχονται σε μεγάλο ποσοστό και σταδιακά βελτιώνονται και το υπόλοιπο ποσοστό αφήνει μια αναπηρία ή γίνεται θανατηφόρο.

Τόνισε, δε, ότι είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, με αναλογία δύο περιστατικά στις 100.000. Στους ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, η αναλογία είναι 16,5-17 περιστατικά στις 100.000.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό Guillain-Barré που να συνδέεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα είναι το πρώτο  περιστατικό παγκοσμίως. 

Mε τι έχει συνδεθεί το σύνδρομο Guillain-Barré μέχρι στιγμής

Το σύνδρομο Guillain - Barré πιστεύεται ότι προκαλείται σε κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της φυσικής άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Κανονικά το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα. Αλλά σε άτομα με το σύνδρομο Guillain-Barré, κάτι πάει στραβά και επιτίθεται από λάθος στα νεύρα. Έτσι, δεν αποστέλλονται τα σωστά μηνύματα από τον εγκέφαλο και παράλληλα, προκαλούνται προβλήματα στα άκρα όπως μούδιασμα, αδυναμία και πόνος. Δεν είναι σαφές πάντως γιατί συμβαίνει αυτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύνδρομο Guillain-Barré εμφανίζεται μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά από μια μόλυνση. Οι μολύνσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν την πάθηση περιλαμβάνουν:

  • τροφική δηλητηρίαση - ειδικά εάν προκαλείται από βακτήρια Campylobacter
  • γρίπη
  • κυτταρομεγαλοϊός - ένας κοινός ιός που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα
  • αδενικός πυρετός
  • HIV
  • ορισμένες τροπικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου και του ιού Zika
  • εμβολιασμοί

Στο παρελθόν, οι εμβολιασμοί (ιδίως το εμβόλιο γρίπης που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των χοίρων το 1976) συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré. Αλλά από τότε η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά μικρές.

Για παράδειγμα, μια μελέτη για το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γρίπης των χοίρων το 2009 διαπίστωσε ότι για κάθε ένα εκατομμύριο ατόμων που είχαν εμβολιαστεί, υπήρχαν λιγότερες από 2 περιπτώσεις συνδρόμου Guillain - Barré.

Τα στοιχεία δείχνουν μέχρι τώρα ότι είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί το σύνδρομο Guillain - Barré από λοίμωξη, όπως η γρίπη, παρά από το εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της λοίμωξης.
 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top