Χρυσή Αυγή: Τα επιχειρήματα των μαρτύρων για την αναστολή των ποινών

Ποιοι κατέθεσαν υπέρ των χρυσαυγιτών ώστε να μη φυλακισθούν μέχρι την έφεση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της  τη Χρυσής Αυγής, με τη διαδικασία των αναστολών να συνεχίζεται αύριο, Παρασκευή, στις 10:30. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων μάχονται για να διεκδικήσουν αναστολή της ποινής των εντολέων τους. Έχουν επιστρατευτεί μέχρι και μάρτυρες για να πειστεί το δικαστήριο, ότι πρέπει να παραμείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά από 5,5 χρόνια ο Μπαρμπαρούσης εμφανίστηκε

Συνολικά, 53 καταδικασθέντες από όλες τις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα διεκδικήσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, προβάλλοντας ως επιχειρήματα -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά θέματα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Πάντως, ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά δεν έκανε αίτημα για αναστολή της ποινής - άλλλωστε θα ήταν δύσκολο με την ισόβια ποινή που του επιβλήθηκε-. Επίσης εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, προκειμένου να καταθέσει ο τυφλός πατέρας του.

Βασίλης Σιατούνης: Εργάζομαι, έχω τη μάνα μου στο κρεβάτι και θέλω να κάνω οικογένεια

Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Βασίλης Σιατούνης ζήτησε να μιλήσει ο ίδιος. Αφού έδωσε το αποφυλακιστήριο του, με τους όρους τους οποίους όπως είπε τηρεί, είπε: «Εργάζομαι από την αποφυλάκισή μου και μετά . Είναι η τέταρτη δουλειά που κάνω. Μένω με τη μητέρα μου και τον αδελφό μου. Η μητέρα μου είναι στο κρεβάτι. Δεν μπορώ να της εξηγήσω τον λόγο που θα μπω φυλακή. Γνώρισα κι έναν άνθρωπο με τον οποίο θέλω να κάνω οικογένεια. Βρήκαμε τη δύναμη μα σηκωθούμε στα πόδια μας να κάνουμε ένα βήμα στη ζωή μας. Μιλάμε για μια υποπίεση του 2008 κι έχουμε 2020».

Αρραβωνιαστικά Καζαντζόγλου: Ο Γιάννης μεγάλωσε τα παιδιά μου- Είμαι έγκυος

Μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασθέντος σε 10 έτη και 2 μήνες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, μίλησε η αρραβωνιαστικιά του Ιωάννη Καζαντζόγλου. «Είμαι άνεργη πέντε χρόνια. Τα παιδιά μου τα έχω από τον πρώτο σύντροφο, αλλά έχω χωρίσει από το 2014. Τον γνωρίζω από 16 χρόνων. Τα δικά μου τα παιδιά τα μεγάλωσε ο Γιάννης. Μου έλεγε “μην πας στο δικαστήριο, μη μιλήσεις γιατί θα στιγματιστείς κι εσύ και τα παιδιά». Η γυναίκα έβαλε τα κλάματα και παραδέχτηκε ότι περιμένει παιδί. «Ακούστε με ένα λεπτάκι μόνο και θα φύγω. Δε θα αντέξω με τα παιδιά. Μόνο τον Γιάννη έχω» είπε. 

Μάρτυρας για Πατέλη: Ο Γιώργος δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Είχα ζητήσει τη βοήθεια του όταν δεν είχαμε να φάμε με την οικογένειά μου. Μας είχαν πει ότι κοντά στην περιοχή μου υπήρχαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μου πλήρωσε τρόφιμα, λογαριασμούς. Αυτό κράτησε 3,5 - 4 χρόνια. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, σωστός οικογενειάρχης, Το παιδί του έχει κάποια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το αγαπάει πάρα πολύ, το πηγαίνει σε ψυχολόγους. Το παιδί έπεσε στα πόδια μου και με παρακαλούσε να το φέρω στο δικαστήριο να μιλήσει για τον πατέρα του να τον αφήσετε ελεύθερο. Φοβάμαι μην κάνει κακό στον εαυτό του. Δεν ανήκω σε καμία πολιτική παράταξη. Ούτε στη Χρυσή Αυγή. Κι ο Γιώργος δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ακόμα βοηθάει. Έχουμε μια ομάδα στο Facebook και μαζεύουμε τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Έχει δημιουργήσει και τραγούδι κατά της βίας» είπε μάρτυρας υπεράσπισης του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 10 έτη και 2 μήνες για τη δολοφονία Φύσσα.

O συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου - κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση- ανέφερε πως η οικογένειά του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον. Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.

Ο ανιψιός του πρώην βουλευτή  Νίκου Κούζηλου με ποινή 6 χρόνια, υποστήριξε ότι΄ο θείος του δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και πως από αυτόν εξαρτώνται δύο οικογένειες, ενώ ο πατέρας του πρώην βουλευτή έχει προβλήματα υγείας.

Για πρώτη φορά στο δικαστήριο εμφανίστηκαν και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος με ποινή 10 ετών για διεύθυνση κι ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος με ποινή 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άλλος μάρτυρας, γείτονας του Αναστάσιου Πανταζή - 12 χρόνια κάθειρξη- έτερου πυρηνάρχη από το Πέραμα με 12ετή ποινή, είπε ότι «έχει τέσσερα παιδιά, τα δυο μικρά και η  γυναίκα του δε θα τα καταφέρει»

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Κώστας Παπαδάκης δήλωσε: 

«Όπως έχει γίνει αντιληπτό, οι ποινές που έχουν επιβληθεί στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων για δύο κακουργήματα και για μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι πολύ μικρές και δυσανάλογες. Θυμίζω 10 χρόνια στον ένα δράστη και 7 χρόνια στους υπόλοιπους τέσσερις, στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Αρκεί να σας θυμίσω σε αντιπαραβολή την καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο, στην οποία είχαν επιβληθεί 10 χρόνια και οδηγήθηκε κατευθείαν στη φυλακή. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι αναντίστοιχες των πράξεων και για τον λόγο αυτό θα προσφύγουμε με αίτηση μας στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, από τον οποίον θα ζητήσουμε όπως έχει αρμοδιότητα να προσβάλει με έφεση την καταδικαστική απόφαση, ούτως ώστε στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ανάλογων μεγαλύτερων ποινών».

Ο κ. Παπαδάκης συνέχισε: «Όπως έχουμε επανειλημμένως πει όλη αυτή η φασαρία, οι μεγαλοστομίες, οι θριαμβολογίες η δικομματική αντιπαράθεση αμοιβαίας μετακύλισης ευθυνών για τον νέο ποινικό κώδικα, αυτή την ώρα από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση αποπροσανατολίζει, δημιουργεί σύγχυση, διασπά και τελικά δίνει επιχειρήματα στους κατηγορούμενους. Και αυτό έγινε».

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα το δικαστήριο δεν επηρεάστηκε στο να επιβάλλει ποινές κάτω από τα ελάχιστα όρια του παλιού ποινικού κώδικα για τη διεύθυνση, ούτε εξάντλησε τις δυνατότητες των ανώτατων ορίων που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας. Όσον αφορά στην έκταση της ποινής για την οποία έγινε λόγος από το άρθρο 465 του νέου ποινικού κώδικα, προκύπτει ότι για τις πράξεις που έχουν τελεστεί, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου- δηλαδή πριν τη 1η Ιουλίου 2019-, όπως είναι και οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν εδώ οι κατηγορούμενοι, εφαρμόζονται διατάξεις της ,όπως της υφ’ορων απολύσης του παλιού ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με αυτές οι κατηγορούμενοι μπορούν να ζητήσουν υφ’όρων απόλυση μετά από πραγματική εκτίμηση ενός τρίτου της ποινής τους όταν πρόκειται για πρότερη κάθειρξη. Βεβαίως εδώ αφαιρείται ο χρόνος προσωρινής κράτησης» κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top