Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Σήμερα οι αποφάσεις για τις αναστολές των ποινών

Δείτε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το πόσο καιρό θα μείνουν στη φυλακή τα μέλη της Χρυσής Αυγής

Στις 10:00 το πρωί ξεκινά και πάλι η συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα αποφασίσει για το ζήτημα των αναστολών των ποινών που επιβλήθηκαν χθες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά τους επιχειρήματα, ώστε να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις κι έτσι οι εντολείς τους να παραμείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το χρονικό των δολοφονικών επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής

Κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό για τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ δε δυσμενή θέση βρίσκονται και τα μέλη της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Νομικοί εκτιμούν πως πολύ δύσκολα οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Παππάς θα μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο να δώσει στην έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα, ώστε να μη μπουν στη φυλακή. 

Γιώργος Ρουπακιάς: Στον δρόμο για τη φυλακή ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα

Μάχη για να μην πάει φυλακή θα δώσει ο Α. Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, αλλά και οι επτά πρώην βουλευτές της Χ.Α, οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικά. 

Συνολικά, 53 καταδικασθέντες από όλες τις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα διεκδικήσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, προβάλλοντας ως επιχειρήματα -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά θέματα. 

Χρυσή Αυγή: Πόσο θα μείνουν στο κελί όσοι πάνε στη φυλακή

Επίσης πολλοί από τους καταδικασθέντες θα καλέσουν μάρτυρες να καταθέσουν και να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους. 

Για τρεις καταδικασθέντες μόνο για πλημμελήματα, έχουν εκ του νόμου τριετή αναστολή στις ποινές τους και για έναν ακόμα η ποινή του είναι εξαγοράσιμη. 

Οικογένεια Φύσσα: «Επιεικείς οι ποινές στους συνεργούς του Ρουπακιά»

Πάντως, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι από τους καταδικασθέντες σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης οδηγηθούν στις φυλακές, για να εκτίσουν την ποινή τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση αφού έχουν εκτίσει το 1/3 της πραγματικής ποινής τους και τα 4/5 με μεροκάματα. 

Χρυσή Αυγή: Οι τελικές ποινές για Ρουπακιά και διευθυντικά στελέχη

Αρμόδιο για να κρίνει την αίτηση τους είναι το δικαστικό συμβούλιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποφανθεί εάν  η διαγωγή τους στη φυλακή δείχνει πως έχουν μεταμεληθεί αλλά και αν εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top