Ναυαγοσώστες στο star.gr: «Ελληνικό φαινόμενο και επικίνδυνο, τα φουσκωτά»

Οδηγίες σε γονείς- Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, τα θύματα πνιγμών στη χώρα

Oλόκληρη η συνέντευξη του Διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) Νίκου Γιοβανίδη

Μικρά παιδιά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι στην πλειοψηφία τους τα θύματα των πνιγμών που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.

«Μιλάμε για παιδιά του δημοτικού και παρακάτω και μεγάλες ηλικίες άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι και οι δύο ομάδες μαζί αγγίζουν και ξεπερνάνε το 85% των πνιγμών» σημείωσε στο star.gr o Νίκος Γιοβανίδης  Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ).

Ναυαγοσώστες: Πώς θα δίνουν το «φιλί της ζωής» μέσα στην πανδημία

Όπως εξήγησε, ο κύριος λόγος που καταγράφονται ατυχήματα στις μικρότερες ηλικίες, είναι ότι τα παιδιά φεύγουν από την επίβλεψη των γονιών τους. 

Τα μικρά παιδιά πέραν του ότι προκαλούν σιωπηλό πνιγμό, δηλαδή δεν φωνάζουν δυνατά και δεν ειδοποιούν την ώρα που πνίγονται, κάνουν και ενέργειες και αταξίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα

Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη είναι επιβεβλημένη η αυστηρή επίβλεψη των παιδιών έως και 12 ετών, είτε αυτά βρίσκονται μέσα σε πισίνα, είτε σε κάποια παραλία.

Μητσοτάκης: Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα για τον θαλάσσιο τουρισμό 

«Επικίνδυνα τα φουσκωτά στη θάλασσα»

Την ίδια ώρα, απολύτως λάθος χαρακτηρίζουν οι ειδικοί της ΕΝΑΚ τη χρήση φουσκωτών στο νερό.

«Πρόκειται για ελληνικό κυρίως φαινόμενο, το φαινόμενο μπρατσάκι ή σαμπρέλα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν μπρατσάκια και γενικά γονείς οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα πνευστά σχήματα επίπλευσης στο νερό», σημείωσε ο κ. Γιοβανίδης.

Ρόδος: Τα δύο κορίτσια πνίγηκαν μπροστά στην 10χρονη αδερφή τους

 Όπως πρόσθεσε, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό ούτως ώστε να μάθει το παιδί από τους σχεδόν πρώτους μήνες της ζωής του, δηλαδή μετά τον έκτο ή έβδομο μήνα, να επιπλέει στο νερό και αργότερα τη βασική κολύμβηση.

«Δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια τα μπρατσάκια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγουν από τα χέρια και να έχουμε μία άσχημη εξέλιξη, την οποία η στατιστική επιβεβαιώνει», είπε.

Παρόλα αυτά, σε όσους γονείς επιμένουν να χρησιμοποιούν φουσκωτά στα παιδιά τους, ο κ. Γιοβανίδης συμβούλεψε να προτιμούν τα ειδικά lifejacket, τα ειδικά σωσίβια δηλαδή που έχουν και σχοινάκι από κάτω ανάμεσα στα πόδια.

Διάσωση 3χρονου παιδιού στο Αντίρριο - Το παρέσυραν τα ρεύματα

«Σε κάθε περίπτωση είτε με το σωστό, είτε με το λάθος σωσίβιο οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν 100% το παιδί από τη στιγμή που μπαίνει μέσα στο νερό και κάνει το μπάνιο του, είτε στην πισίνα που είναι τεχνικό περιβάλλον και έχει και αυτό πάρα πολύ επικινδυνότητα, είτε στη θάλασσα πού υπάρχουν κυματισμοί, αλλά και όλες οι δυνατότητες να απομακρυνθεί από την ακτή», πρόσθεσε.

Διάσωση 3χρονου: «Είχε γίνει ένα με το φουσκωτό. Δε διακρινόταν καν»

«Το κοριτσάκι στο Αντίρριο είχε Άγιο»

Αναφερόμενος στην περίπτωση του τρίχρονου κοριτσιού που διασώθηκε από ferry boat, ενώ έπλεε πάνω στο φουσκωτό του, στο Αντίρριο ο κ. Γιοβανίδης επανέλαβε τη σημασία της επιτήρησης των παιδιών στο νερό, ενώ περιέγραψε την επικινδυνότητα που κρύβει ο πατραϊκός κόλπος. 

«Το κοριτσάκι είχε άγιο. Ειδικά στη γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου υπάρχουν ρεύματα, υπάρχει θαλάσσια ζωή επικίνδυνη, τόσα ferry boats που περνάνε και πηγαίνουν πάνω- κάτω. Υπάρχει τόση δραστηριότητα στην περιοχή και το παιδί μπόρεσε και πέρασε από εκεί πέρα χωρίς να πάθει κάτι», είπε.

Εξάχρονη παρασύρθηκε από θαλάσσια ρεύματα πάνω σε στρώμα

Το φιλί της ζωής

Στη σημασία της γνώσης «ΚΑΡΠΑ», Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης αναφέρθηκε ο κ. Γιοβανίδης στην περίπτωση που χρειαστεί να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε γονιός αλλά και κάθε ενήλικας πολίτης οφείλει να περάσει ένα σεμινάριο «ΚΑΡΠΑ», αυτό δηλαδή που ο κόσμος αποκαλεί, το φιλί της ζωής.  

«Μέσα σε τέσσερις ή πέντε ώρες μαθαίνεται σε μία σχολή και προσφέρει τη δυνατότητα και νομικά να έχει κάποιος ένα χαρτί ότι γνωρίζει, αλλά πάνω από όλα ηθικά και ανθρώπινα να μπορεί να επέμβει», είπε.

Στη Λευκάδα το σκάφος που αγνοείτο στην Κεφαλονιά - Άφαντοι οι επιβαίνοντες

Όπως εξήγησε, αν δεν γίνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέσα σε ένα με δύο λεπτά ο εγκέφαλος θα μείνει χωρίς οξυγόνο, στα τέσσερα λεπτά θα αρχίσει να δημιουργεί αναπηρίες και στα 10 λεπτά θα επέλθει ο θάνατος.

«Είναι θέμα χρόνου, συνείδησης, παιδείας και ανθρωπιάς», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top