Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 43 νέα κρούσματα και την έξαρση στα Βαλκάνια

Σύψας: «Βράζει η επιδημία στα σύνορά μας»

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και κυρίως το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγόμενα. Το στοίχημα για τις υγειονομικές αρχές είναι η διαχείριση των κρουσμάτων αυτών, ο έγκαιρος εντοπισμός τους, η απομόνωσή τους κι αν χρειαστεί η νοσηλεία τους. 

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 535.000 νεκροί σε όλο τον κόσμο

Την ίδια ώρα παραμένει ενεργή η εστία κρουσμάτων στην Ξάνθη, αν και ο αριθμός τους δείχνει να μειώνεται. Χθες καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, ενώ από την αρχή του περασμένου μήνα που σημειώθηκε η τοπική έξαρση του ιού έχουν καταγραφεί 210 κρούσματα. 

Όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα από την 1η Ιουλίου έως και χθες έχουν καταγραφεί 85 στον αριθμό, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας. Δύο περιπτώσεις διαγνώστηκαν θετικές αφότου πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου καταγράφηκαν 98 εισαγόμενα κρούσματα. 

Κορωνοϊός: Στους 193 οι νεκροί - 43 νέα κρούσματα σε μία ημέρα!

Μόνο χθες 36 από τα 43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν εισαγόμενα. Όλα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που έγιναν στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και τα περισσότερα από αυτά (20 από τα 36) ήταν από τη Σερβία, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της γειτονικής χώρας. 

Στη Σερβία υπάρχει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγράφει περίπου τρεις εκατοντάδες νέων περιστατικών κορωνοϊού. 

Τουρίστρια με κορωνοϊό έκανε βόλτες στην Κρήτη - Την αναζητούσαν 72 ώρες

Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19. Ενδεικτικά, στη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα. 

Στη Ρουμανία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα -τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7.197 σύμφωνα με το Worldometers. Στον «κόκκινο» κλοιό της Βαλκανικής βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία με δεκάδες κρούσματα νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βρετανία από 15 Ιουλίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια και τις γειτονικές μας χώρες, όπως η Σερβία. 

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα», είπε. 

«Ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα “ορφανά”. Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας», προειδοποίησε ο κ. Σύψας.

Σκέψεις για απαγόρευση των πανηγυριών μετά τις εικόνες συνωστισμού

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην χώρα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες. 

Για τα… πανηγύρια: Αψήφησαν τον κορωνοϊό για να γλεντήσουν στο Γουδή

Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα. Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως δε θα υπερβαίνουν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες. 

Επίσης μεγάλη σημασία έχει αν τα κρούσματα εντοπίζονται σε μια οικογένεια, σε ένα γκρουπ και πώς θα απλώνονται στον χρόνο. Σημαντικό είναι επίσης και από ποιες χώρες θα προέρχονται. Στόχος είναι να ελεγχθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να μη σταματούν να λένε πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν αποστάσεις και να είναι πολύ σχολαστικοί με τους κανόνες ατομικής υγιεινής. 

«Αν συνεχιστούν οι εικόνες στα πανηγύρια, πιθανό το ατύχημα»

Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εικόνες συνωστισμούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορα πανηγύρια. 

Ο καθηγητής Σύψας αναρωτήθηκε πώς θα αισθανθούν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών αν αρρωστήσουν 10 άτομα ή πεθάνει κάποιος. 

«Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε. 

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν απαγορεύσεις συναθροίσεων σε μπαρ, πανηγύρια και μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις. 

«Η κατάσταση είναι δυναμική και οι επιλογές είναι δύο. Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία», κατέληξε ο κ. Σύψας. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top