Δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Πότε προβλέπεται; Καθηγητής μιλάει στο star.gr

Τι φοβούνται από το άνοιγμα των συνόρων οι επιστήμονες

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο star.gr του καθηγητή νανοτεχνολογίας Στέργιου Λογοθετίδη 

Καμπανάκι κινδύνου με αφορμή το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της χώρας στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού, χτυπά μιλώντας στο star.gr ο Στέργιος Λογοθετίδης καθηγητής νανοτεχνολογίας, διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και πρόεδρος του Nanotexnology στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι σήμερα είχαμε κυρίως εσωτερικά κρούσματα, πλέον θα έχουμε πιθανά κρούσματα από το εξωτερικό. Ο ιός είναι ύπουλος και δρα στο επίπεδο του νανόκοσμου που είναι πολύ εύκολο αν αμελήσει κανείς να ξαναγυρίσει πίσω», προειδοποίησε ο κ. Λογοθετίδης ζητώντας αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης.

Κορωνοϊός: Ανοίγουν από σήμερα τα σύνορά τους οι ευρωπαϊκές χώρες

Όπως πρόσθεσε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ιδιαίτερα σε βαλκανικές χώρες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων. «Πρέπει να προσέξουμε για να διαφυλάξουμε ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά κι από εδώ και πέρα, μιας που άνοιξε τώρα το αεροδρόμιο Μακεδονία και έρχεται κόσμος με μικρότερη προστασία και έλεγχο», είπε.

 Όπως τόνισε, κάθε άτομο από άλλη χώρα, φέρει διαφορετικό και μεγαλύτερο ιικό φορτίο από τους Έλληνες με αποτέλεσμα να μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα επισκεπτόμενο τα πιο «παρθένα» νησιά μας.

Με ραντεβού από τη Δευτέρα στα γυμναστήρια - Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πας

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων

Σε κάθε περίπτωση η έξαρση των κρουσμάτων μετά το lockdown προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες ανά τον κόσμο. «Δεν είναι μια καλή ένδειξη αυτή. Ο ιός είναι παντού. Δεν έχει εξαφανιστεί. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στους επιχειρηματίες, αλλά και οι πολίτες να κρατούμε τις αποστάσεις και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. Διαφορετικά με το παραμικρό ο κορωνοϊός μπορεί να διαδοθεί σε μεγάλη έκταση», προειδοποίησε ο κ. Λογοθετίδης.

Όπως εξήγησε, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και του Ισραήλ στο οποίο μάλιστα οι άνθρωποι είναι γενικά πιο πειθαρχημένοι και το κρατικό σύστημα καλύτερα οργανωμένο.

 

Μετά από μερικές ημέρες, ηρεμίας καταγράφεται έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ισραήλ

«Ακόμη χειρότερα είναι η κατάσταση στη Νότια Κορέα, όπου καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά το lockdown και την άρση των μέτρων, είχε επικρατήσει αρχικά ηρεμία και όλοι είχαν επαναπαυθεί», σημείωσε.

 Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι βγαίνοντας από την καραντίνα οι πολίτες δεν δείχνουν την ίδια προσοχή στην τήρηση των μέτρων πρόληψης, οι αρχές χαλαρώνουν την επιτήρηση, ενώ σταδιακά ανοίγουν και τα σύνορα.

Κορωνοϊός: Αυτή η χώρα παραμένει σε πολύ ενεργή φάση της πανδημίας

Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της πανδημίας;

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μπήκαμε σε μία δεύτερη φάση του ιού, ο κ. Λογοθετίδης εκτίμησε ότι η Κίνα που βρίσκεται περίπου έξι μήνες μετά από το πρώτο δικό της κύμα, θα μπορούσε να περνάει το δεύτερο κύμα.«Δεύτερο κύμα πιθανώς να έχει το Πεκίνο ωστόσο, στην Ευρώπη είμαστε ακόμη στο πρώτο κύμα», διευκρίνισε.

«Η Ευρώπη, περνάει την ουρά του αρχικού κύματος. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και μένουν κατάλοιπα, δηλαδή κάποιοι που είναι μολυσμένοι. Αν αυτούς τους αφήσεις και γυρίζουν σε ένα πληθυσμό, τότε ο ιός θα πολλαπλασιαστεί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως σημείωσε αν κάποια κρούσματα έρθουν στη χώρα από τη Γερμανία ή την Ιταλία, αυτό δεν θα σηματοδοτήσει αλλαγή φάσης. «Αν όμως μας έρθει κάποιος μολυσμένος από το Πεκίνο που πιθανώς βρίσκεται στη δεύτερη φάση, τότε μπορεί να αρχίσουμε να μπαίνουμε κι εμείς στο νέο κύκλο της νόσου». εκτίμησε.

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η χώρα που δεν έχει νέο κρούσμα εδώ και 22 ημέρες

Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα;

Για την ώρα πάντως σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη η χώρα μας βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση, όπως ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες. 
«Το φαινόμενο εδώ βρίσκεται σε μία τελική φάση, αλλά δεν τελειώνει γιατί ο ιός δεν πεθαίνει. Είμαστε ακόμη στο πρώτο κύμα, στη φάση που τρέχαμε. Δεν τελειώσαμε εμείς με αυτό ακόμη. Το δεύτερο κύμα θα το δούμε πιθανώς μετά από 1 έως 3- 4 μήνες. Στη συνέχεια, θα φανεί πόσο έντονο θα είναι ή δεν θα είναι», είπε.

Όπως συμπλήρωσε, κανονικά θα έπρεπε τώρα να είχαμε ένα με δύο κρούσματα την ημέρα, κάτι που δεν συμβαίνει καθώς εισάγουμε και ανθρώπους με περισσότερο ιικό φορτίο, πιθανότατα από άλλες χώρες.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην υφήλιο

Όπως ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης, οι περισσότεροι από 130.000 επιστήμονες του NANOTEXNOLOGY 2020 βασίζουν την έρευνά τους στα δεδομένα που παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις και σε βασικές θεωρητικές μελέτες. Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2020 όσο και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθούν στενά και συστηματικά από την αρχή της πανδημίας και κατά τη διάρκεια του lockdown, την πορεία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

«Παρακολουθώντας τα κρούσματα και τα θύματα σε άλλες 50- 60 χώρες, αλλά και γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, αναλύουμε και κάνουμε προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο», εξήγησε ο κ. Λογοθετίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά τα δεδομένα υπακούσουν σε ένα μοτίβο όταν εξελίσσεται ένα φυσικό φαινόμενο, όσο κι αν τροποποιείται αυτό από την παρέμβαση της κυβέρνησης και των ανθρώπων.

 «Βλέπουμε λοιπόν, πώς εξελίσσεται ένα βιολογικό φαινόμενο και το προβλέπουμε. Έτσι, γνωρίζουμε πώς κινείται το μέτωπο της πανδημίας και ποιες χώρες βρίσκονται σε ένταση παρόμοια με την Ελλάδα πριν από ενάμισι μήνα. Πλέον, στο μάτι του κυκλώνα είναι άλλες χώρες, η Νότιος Αμερική, η Αφρική και η Ρωσία όλη», σημείωσε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top