Πόσο επηρέασε ο κορωνοϊός την ένταξη των ειδικών κοινωνικών ομάδων

Σε αυτές εντάσσονται ΑμεΑ, σωφρονιστικοί κρατούμενοι, Ρομά και μετανάστες

Δομή Ριτσώνα

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως και έχει αναδείξει προβλήματα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι ειδικές κοινωνικές ομάδες (Ε.Κ.Ο.). Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τα ΑμεΑ, οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, οι Ρομά και φυσικά οι μετανάστες - πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση εστιάζει περισσότερο στην τελευταία κατηγορία.

Λάρισα: Εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα στον οικισμό Νέας Σμύρνης

Σύμφωνα με τον Σταμάτη Πίττα, Κοινωνικό Λειτουργό, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του προγράμματος ΜΝΑΕ του Υπουργείου Παιδείας, συντονιστή της διακρατικής δράσης AMIF-MIVA που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά για μετανάστες - πρόσφυγες, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε., και στέλεχος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα η κατάσταση που βιώνουν αυτήν την περίοδο μέλη των Ε.Κ.Ο.

Οικισμοί Ρομά: Αδιαφορούν για τα μέτρα

Από τη μία, ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων λόγω καραντίνας και από την άλλη η διαφαινόμενη, νέα οικονομική κρίση που με περιορισμό της ανάπτυξης κοντά στο 10%, δείχνουν την μορφή των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν. Κι όλα αυτά μέσα στο δύσκολο στοίχημα για ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινότητα. 

Τα δεδομένα της κατάστασης

Ένταξη και ενσωμάτωση προϋποθέτουν δύο σημαντικά στοιχεία: τη βούληση αλλά και την ικανότητα των δύο πλευρών (κοινότητα που φιλοξενεί και Ειδική Κοινωνική Ομάδα που φιλοξενείται) για αποδοχή κανόνων και διαδικασιών που υφίστανται για μία ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση.

Υγειονομική «βόμβα» ο καταυλισμός Ρομά στα Άνω Λιόσια

Η Ελληνική Πολιτεία εξ’ αρχής έκανε σαφή την θέση της, θεσπίζοντας πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση, θεσμοθετώντας τα Κέντρα Υποδοχής στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσκαλώντας αλλοδαπούς μαθητές από τις Δομές Φιλοξενίας στα κατά τόπους ΕΠΑΛ και υλοποιώντας γενικότερες δράσεις οι οποίες είχαν σκοπό να φέρουν τα μέλη των Ε.Κ.Ο. πιο κοντά στην κοινότητα.

Οι δυσκολίες και οι πρώτες αντιδράσεις

Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή του εγχειρήματος είχαν να κάνουν πρώτιστα με την βούληση των μεταναστών – προσφύγων να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Δομή Κρανίδι: Μετανάστες «ποδοπατούνται» για μια σακούλα με φαγητό

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν στο φως αμέσως μετά τις πρώτες αφίξεις τον Μάρτιο του 2015 και επικεντρώνονταν στην περαιτέρω μετακίνηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αμέσως μετά την συμφωνία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για απαγόρευση μετακινήσεων και μόνιμη εγκατάσταση σε Δομές Φιλοξενίας παρατηρούμε τις πρώτες ενδείξεις για δημιουργία γκέτο.

Τα παραδείγματα από τη Σάμο, τη Μόρια, τη Μαλακάσα, την Ριτσώνα είναι γνωστά σε όλους. Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική Πολιτεία παρέμεινε προσηλωμένη στον στόχο της, προωθώντας την ένταξη και ενσωμάτωση, εστιάζοντας στην μετεγκατάσταση οικογενειών Ε.Κ.Ο. στον ευρύτερο αστικό ιστό.

Τα στοιχεία

Αυτή τη στιγμή, μόνο στην γεωγραφική περιοχή της Αττικής, 10.455 οικογένειες (στοιχεία από τον UNHCR) διαβιούν εκτός Δομών Φιλοξενίας.
Αυτό αφ’ ενός δείχνει τον ορθό δρόμο που μεθοδικά ακολουθήθηκε, αφ’ ετέρου προετοιμάζει τα ίδια τα μέλη των Ε.Κ.Ο. για την είσοδο στην αγορά εργασίας, με απώτερο σκοπό την συνεισφορά στην οικονομική ζωή της χώρας, προκειμένου να χαρακτηρίσουμε επιτυχή την διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης με ταυτόχρονη άρση των συνθηκών γκέτο.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη μέρα μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού και με μία οικονομία η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς από πόσο χαμηλά θα επανεκκινήσει, φαντάζει δύσκολη. Κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πως θα αντιδράσει η αγορά μετά από δύο μήνες απραγίας.

Οι επαΐοντες, μάλλον επιφυλακτικοί, προβλέπουν μία εξέλιξη με μελανά χρώματα. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το κρίσιμο σημείο. Να μην χαθούν οι θετικές πτυχές των προγενέστερων δράσεων και επιπρόσθετα, με κίνητρα και διευκολύνσεις να δούμε τα μέλη των Ε.Κ.Ο. να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και οικονομική εξέλιξη με έναν λειτουργικό και δημιουργικό τρόπο. 
Τέλος, δε θα πρέπει να μας περιορίσει η διαφορετική αντίληψη, η διαφορετική κουλτούρα και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης. Αντίθετα, θα πρέπει αξιοποιώντας την κριτική μας αντίληψη να δούμε πως το «διαφορετικό» μπορεί να κάνει την διαφορά για το καλό του συνόλου!

Πηγή: markos.tv
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top