Κορωνοϊός: Προετοιμασία για ενδεχόμενη έξαρση του ιού μέσα στον Απρίλιο

Προετοιμάζονται νοσοκομεία και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας που φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζουν τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα παραμένουν επτά, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί τουλάχιστον 270 επαφές από το περιβάλλον των ασθενών. 

Κορωνοϊός: «Τέλος» στις χειραψίες, τα φιλιά και τις αγκαλιές

Πλέον οι αρχές προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση, εκείνη μιας πιθανής μεγάλη διασποράς του ιού, που εάν συμβεί, θα απαιτήσει τη νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Όπως είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόδρας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της επιδημίας, όμως λαμβάνονται μέτρα και για την επόμενη φάση. 

Κορωνοϊός: Πώς θα προστατευτούν οι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας

Η φάση 1 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση μεταξύ των πολιτών, αλλά μόνο σποραδικά κρούσματα, όπως είναι οι επτά επιβεβαιωμένοι ασθενείς, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα από πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες.

Σε αυτή τη φάση τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κρουσμάτων σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ώστε να μη διασπαρεί ο ιός, αλλά και η απομόνωση στο σπίτι των ανθρώπων που κρίνονται «ύποπτοι» φορείς ή ασθενείς του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όμως η Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη για τη φάση 2. 

«Στη φάση αυτή βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλονται οι επισκέψεις εξαιτίας του κορωνοϊού

Κατά τη δεύτερη φάση προβλέπεται νοσηλεία σε νοσοκομεία μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία, αλλά και η πιθανή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Τα ελαφρά περιστατικά δε θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Επίσης οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν. 

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα πρόληψης-Kλείνουν 28 σχολεία στην Αττική!

Όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας, τόσο καλύτερο για τη χώρα. 

«Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν υιοθετηθεί στρατηγικές αυτού του σεναρίου, της αποφυγής δηλαδή εξάπλωσης της επιδημίας όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ

«Μπορεί η νόσος "κάτω από τη μύτη σου" να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις», τόνισε.

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί

Αν τυχόν υπάρξει και στη χώρα μας “κρυπτική μετάδοση” της νόσου, όπως συνέβη στις ΗΠΑ τότε θα πρέπει να μην αιφνιδιαστούμε αλλά να είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα βρίσκεται από τώρα σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας μέτρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιλέξει ήδη τα νοσοκομεία -αλλά και ολόκληρες πτέρυγες και κλινικές νοσοκομείων- που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των περιστατικών του κορωνοϊού. Κάποια μάλιστα τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα - όπως το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», το οποίο έχει κάλυψη σε κλίνες νοσηλείας 20% - θα αξιοποιηθούν για την αποκλειστική νοσηλεία βαρέως πασχόντων ατόμων.

Το «Παμμακάριστος» βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς ασθενείς έχουν λάβει ειδοποίηση ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία. 

Αναμένεται να ακολουθηθεί ίδιος σχεδιασμός και για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά - αν υπάρξει κορύφωση της επιδημίας - σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας σοβαρών περιστατικών από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για να δημιουργήσουν ειδικό χώρο διαλογής για περιστατικά που είναι ύποπτα, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως.

Δημιουργούνται επίσης απομονωμένες πτέρυγες ή κλινικές για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19. Οι θάλαμοι «μονώσεως» είναι ειδικοί νοσοκομειακοί χώροι στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί, όπως συνέβη φέτος και σε πολλά νοσοκομεία της χώρας για τη γρίπη.

«Υπήρχαν ειδικοί θάλαμοι γρίπης για να μην περάσει η γρίπη από τους νοσηλευόμενους με γρίπη, στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε από πολλά νοσοκομεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι η νοσηλεία αυτή δεν είναι τύπου «θαλάμου αρνητικής πίεσης», αλλά η «νοσηλεία της απόστασης των 2 μέτρων».

«Είναι περίπου δύο θάλαμοι, τρεις θάλαμοι, τέσσερις θάλαμοι στα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Έχουν καταγραφεί. Θα περάσουμε από αυτήν την φάση που βρισκόμαστε με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης στη φάση της μόνωσης, δηλαδή στη φάση της απόστασης 2 μέτρων. Στη φάση της νοσηλείας τύπου γρίπης. Άρα και εδώ θα χειριστούμε μέτρα παρόμοια με τη γρίπη», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Προσλήψεις προσωπικού – Επιτάξεις κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού προβλέπεται και η έκτακτη πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (200 ατόμων) από τον ΕΟΔΥ, αλλά και η μετακίνηση προσωπικού από όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκεί όπου θα υπάρξει ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται και επιστράτευση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top