Συνέλαβαν στη Μύκονο -34 χρόνια μετά- τον αεροπειρατή της TWA

Η υπόθεση που είχε σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη και η απαγωγή

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το χρονικό της υπόθεσης αλλά και τι είχε δηλώσει τότε ο Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο

Στη Μύκονο συνελήφθη ο Λιβανέζος ο οποίος καταζητούταν εδώ και τρεις δεκαετίες, για συμμετοχή στη μεγάλη αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της εταιρείας TWA, που είχε γίνει το 1985.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 65χρονος εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2019, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι του νησιού. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, John L. Testrake, μιλά στους δημοσιογράφους από το πιλοτήριο του αεροσκάφους στις 19 Ιουνίου του 1985. Φωτογραφία: Associated Press/Ammar

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία του Λιβανέζου αναφέρονταν σε ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής το 1985 και το 1987 αντίστοιχα.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στην Γερμανία.

O ένας από τους δύο αεροπειρατές σημαδεύει με το πιστόλι του έναν από τους δημοσιογράφους του ABC. Φωτογραφία: Αssociated Press/Herve Merliac

Το χρονικό της αεροπειρατείας-θρίλερ

Ήταν Ιούνιος του 1985, όταν ο 65χρονος Λιβανέζος υπήκοος μαζί με έναν ακόμα συνεργό του, συμμετείχαν στην αεροπειρατεία αεροσκάφους της TWA, στο οποίο επέβαιναν 153 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 8 Έλληνες, ανάμεσά τους και ο Ντέμης Ρούσσος.

Ένας από τους δύο αεροπειρατές, οπλισμένος με ένα τουφέκι AK-47, ελέγχει τον χώρο από την ανοιχτή πόρτα του αεροπλάνου, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Φωτογραφία: Associated Press/Herve Merliac

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από Αθήνα για Ρώμη και είχε σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πίσω από την ενέργεια ήταν η Παλαιστινιακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Η αεροπειρατεία είχε γίνει με σκοπό την απελευθέρωση από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

O κυβερνήτης του αεροσκάφους, John L. Testrake, χαμογελαστός,  μιλά με τους δημοσιογράφους από το πιλοτήριο ενώ το αεροσκάφος έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, στον Λίβανο. Φωτογραφία: Associated Press/Ammar

Μετά από διαδρομές πάνω από την Μεσόγειο το αεροσκάφος κατέληξε στην Βηρυτό, όπου οι αεροπειρατές άφησαν ελεύθερους ορισμένους επιβάτες, ενώ στη συνέχεια πέταξε για το Αλγέρι όπου άφησε ελεύθερους και άλλους ομήρους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες επιβάτες, εκτός από τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο. 

Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, στη Βηρυτό, οι δράστες σκότωσαν έναν Αμερικανό στρατιωτικό, επιβάτη του αεροσκάφους, ο οποίος αντέδρασε και προσπάθησε να ακινητοποιήσει τους δράστες.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητείτο μέχρι προχθές που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top