Μάτι: Ένας μήνας θα χρειαστεί για τον καθαρισμό του οικοπέδου

Είχε 20.000 καύσιμης ύλης αποτελώντας επικίνδυνη «πυριτιδαποθήκη»

Περίπου ένας μήνας θα χρειαστεί για να καθαρίσει το οικόπεδο στη Μάτι από τα χιλιάδες κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που έχουν απορριφθεί εκεί, δήλωσε σήμερα γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που εποπτεύει τον καθαρισμό.

Ο κ Καραγιάννης ευχαρίστησε τις τέσσερις κοινοπραξίες που συμβάλουν με τα συνεργεία τους στον καθαρισμό. Πρόκειται για τις εταιρίες ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ-ΑΒΑΞ και ΜΕΤΚΑ. Όλη η καύσιμη ύλη μεταφέρεται στα λατομεία της εταιρεία ΤΙΤΑΝΙΑ όπου θα γίνει η επεξεργασία της, ανέφερε ο κ Καραγιάννης.

Μάτι: Καθαρίζεται το οικόπεδο που είχε 20.000 τόνους καύσιμης ύλης

Ο καθαρισμός του οικοπέδου άρχισε 72 ώρες μετά την δέσμευση του Πρωθυπουργού.Το οικόπεδο που βρίσκεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, είχε ενοικιαστεί από τον δήμο κι εκεί είχαν συγκεντρωθεί όλα τα καμένα ξύλα από τη φωτιά. Ωστόσο, δεν είχαν απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος εύφλεκτης ύλης. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις τη Δευτέρα ότι θα καθαριστεί άμεσα το οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εδώ και ένα χρόνο 20.000 τόνοι καύσιμης ύλης και αποτελούν εστία κινδύνου για τους κατοίκους και την περιοχή.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε προχθές και έδωσε τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να παρεμβαίνει εκτάκτως για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, ήδη από σήμερα το πρωί, συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή και καθαρίζουν την έκταση στην οποία είχαν συγκεντρωθεί κορμοί δέντρων και εύφλεκτα υλικά.

Σε γραφειοκρατικές διαδικασίες είχε αποδώσει την καθυστέρηση καθαρισμού ο δήμαρχος Ραφήνας

Στην έκταση των 25 στρεμμάτων όπου συγκεντρώνεται η καμένη οργανική ύλη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά είχε αναφερθεί ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στον Realfm 97,8, πριν από λίγες μέρες.

«Μας χρηματοδότησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν δήμο Ραφήνας - Πικερμίου,νοικιάσαμε το οικόπεδο για τους δύο δήμους και το υπουργείο Υποδομών πράγματι εκτελεί ένα έργο για την καμένη οργανική ύλη. Η καμένη οργανική ύλη ή θα ήταν εκεί ή θα ήταν στα οικόπεδα αυτών που ανησυχούν, γιατί τα υπόλοιπα υπουργεία δε δέχτηκαν την αρχική μου πρόταση η καμένη ύλη να πηγαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία μονάδα η οποία θα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από αυτή τη βιομάζα. Υπήρχε ένα κόστος τότε της τάξεως των 300.000 ευρώ, το θεώρησε υψηλό, και τώρα θα πληρώσει το κράτος πολύ περισσότερα για τον θρυμματισμό και την αποκομιδή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς και πρόσθεσε:

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει, όχι όμως για να υπάρξει μία πυρκαγιά η οποία θα βλάψει ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν κάποια σπίτια σε μία κοντινή απόσταση 50 ή 100 μέτρων και αυτά με το θερμικό κύμα θα κινδυνέψουν, όχι να πάρουν φωτιά όμως... Δεν άφησαν ποτέ τα οργανικά υλικά πάντα υπήρχε μία διαδικασία θρυμματισμού και απομάκρυνσης. Αυτή η διαδικασία, αυτή τη στιγμή δεν ακολουθείται γιατί το κράτος μας έχει δυστυχώς ισχυρές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή που τελείωσαν οι χορηγίες ώσπου να ενεργοποιήσει σύμβαση - που από ότι έχω μάθει πριν από έξι μέρες υπογράφηκε- για να μπει μέσα ο ανάδοχος να τα θρυμματίσει και να απομακρυνθούν υπήρξε μία στασιμότητα για τρεις, τέσσερις μήνες περίπου που συσσώρευσε όλη αυτή την οργανική ύλη στα 25 στρέμματα. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί μέχρι από το ελεγκτικό συνέδριο να γίνει έλεγχος της σύμβασης για να μπορέσουν να γίνουν οι υπογραφές, φτάσαμε τον Ιούλιο του 2019 από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top