Θάνατος μικρής Μελίνας: Αναβλήθηκε η δίκη της αναισθησιολόγου

Η 4χρονη είχε πεθάνει το 2015 μετά από μια επέμβαση ρουτίνας

Στο βίντεο της εκπομπής "Μαζί Σου", η ιατροδικαστής και εμπειρογνώμων της οικογένειας Παρασκάκη, Ελπίδα Σπανουδάκη, αναφέρει ότι μετά από 3,5 χρόνια δεν έχουν λάβει ακόμα τα ιστολογικά πλακίδια, τα οποία θα οδηγούσαν σε σαφή συμπέρασμα για την αιτία θανάτου της μικρής Μελίνας

Μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη που «έσβησε» μετά από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, ξύπνησαν σήμερα στην Κρήτη. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμενόταν να καθίσει η αναισθησιολόγος που βρισκόταν στην επέμβαση, καθώς βάσει της εισαγγελικής έρευνας της αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης, για την αφύπνιση του κοριτσιού. Η προγραμματισμένη δίκη όμως αναβλήθηκε εν τέλει, για τις 30 Ιανουαρίου του 2020. Αιτία της αναβολής ήταν κώλυμα που παρουσίασε η δικηγόρος της κατηγορούμενης, η οποία παρουσίασε τα απαραίτητα έγγραφα ότι βρισκόταν εκτός Κρήτης.

Τρία χρόνια χωρίς τη μικρή Μελίνα: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα της

Οι γονείς της μικρής Μελίνας απέκτησαν κι άλλο παιδάκι: «Ο πόνος παραμένει»

Ιατροδικαστής για μικρή Μελίνα: «Πρωτοφανές να μην έχω πάρει τις ιστολογικές εδώ και 26 μήνες»

 

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το cretapost, την αναισθησιολόγο καταλογίζεται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Της αποδίδεται ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς, με υπερβολική ταχεία έγχυση κι εφάπαξ δόση, υπερβολική ποσότητα αδρεναλίνης ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων πέντε λεπτών, ως όφειλε, κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες με νεφελοποιητή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων εμμένοντος βρογχόσπασμου, ο οποίος ενόψει της μη έγκαιρης χορήγησής τους, πυροδότησε μια αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης επί εδάφους αναπνευστικής δυσχέρειας με υποτροπιάζοντα επεισόδια βαριάς υποξαιμίας (οξύ πνευμονικό οίδημα) και βαριάς υπότασης (καρδιογενής καταπληξία).

Με λίγα λόγια, φέρεται η χορήγηση εφάπαξ 200 mgr αδρεναλίνης ενδοφλεβίως στη μικρή Μελίνα, να ήταν ιδιαίτερα υψηλή και μη ενδεικνυόμενη για τη συγκεκριμένη ιατρική συμπτωματολογία της ασθενούς. Η εν λόγω φαρμακευτική αγωγή που φέρεται να ακολούθησε η γιατρός,  μπορεί να είναι ενδεδειγμένη σε άλλες περιπτώσεις. Όμως στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συστήνεται.

Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.

Η μικρή Μελίνα «έφυγε» από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου 2015 μετά από επέμβαση ρουτίνας για να αφαιρέσει κρεατάκια. Μετά την επέμβαση το μικρό κορίτσι εμφάνισε βρογχοσπασμό και μετά από λίγο εξέπνευσε βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της. Υπεύθυνη για τον θάνατό της θεωρήθηκε η αναισθησιολόγος που βρισκόταν στο χειρουργείο, η οποία είναι ξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. 

πηγή: cretapost
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top