Σέριφος: H Βαγιά πρώτη smoking-free παραλία στην Ελλάδα

Η δράση ξεκινά από φέτος το καλοκαίρι

σεριφος βαγια

Η πρώτη smoking-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας γίνεται από φέτος το καλοκαίρι η Βαγιά στη Σέριφο.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο νησί παγκοσμίως που λέει «όχι» στο κάπνισμα

Αποτσίγαρα τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα

Οι καθαρισμοί ακτών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα κατά την τελευταία διετία, ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά. 

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. 

Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.   

Τι σημαίνει «smoke-free» παραλία

Στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. 

Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων. Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον Δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα μια επιδοτούμενη θέση εργασίας. 

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της, καθώς σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top