SOS από τους επιστήμονες για την έξαρση της Ιλαράς! Κίνδυνος επανεμφάνισης και άλλων «ξεχασμένων» ασθενειών

Ο εμβολιασμός ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου

Κίνδυνος από τον μη εμβολιασμό κατά της ιλαράς

Συναγερμός έχει σημάνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιτίας της έξαρσης της ιλαράς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος επιδημίας.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι έξαρσης της ξεχασμένης αυτής ασθένειας που είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσα πολλά κρούσματα.

«Ο λόγος που υπάρχει αυτή η έξαρση και που πιθανόν να επιδεινωθεί στο μέλλον είναι ο ελλιπής εμβολιασμός των Ελληνόπουλων. Έχει βρεθεί ότι το ποσοστό της πρώτης δόσης δεν πλησιάζει ούτε καν το 90%, ενώ της δεύτερης δόσης είναι πολύ πιο κάτω. Για να καταλάβετε, θα πρέπει ένα ποσοστό 95% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο για να θεωρήσουμε ότι αυτός ο πληθυσμός είναι προστατευμένος απέναντι στην ιλαρά», είπε στο star.gr ο παιδίατρος Κώστας Γρηγοράκος.

Όπως επεσήμανε μάλιστα τα ποσοστά των εμβολιασμών κατά της ιλαράς μειώνονται συνεχώς, τονίζοντας ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και το άτυπο κίνημα αντιεμβολιασμών που κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας.

«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια βέβαια μετά από σημαντικές προσπάθειες και του αμερικανικού ιατρικού κόσμου και του ευρωπαϊκού, ενώ οι άλλες χώρες απομακρύνονται από το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος.

Τι είναι όμως αυτό που φοβίζει τους γονείς και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;

«Το βασικό τους επιχείρημα, ιδίως για το συγκεκριμένο εμβόλιο της ιλαράς, αλλά και για κάποια άλλα που έχουν μπει στο στόχαστρο, όπως της ηπατίτιδας Β΄, είναι  ότι συνδέεται με περιστατικά αυτισμού. Υπήρξαν κάποιες μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι οποίες ατυχώς είχαν δημοσιευτεί σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά, όπου περιγραφόταν μια τέτοια έμμεση συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της ιλαράς και του αυτισμού, όμως μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες όλης της ιατρικής κοινότητας αποδείχθηκε ότι τέτοια συσχέτιση δεν υπήρχε και μάλιστα ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν αυτοί που ενοχοποιούσαν το εμβόλιο της ιλαράς ήταν χαλκευμένα και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα», τονίζει ο γιατρός.

Ο μη εμβολιασμός των παιδιών ενέχει σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά για όλη την κοινότητα στην οποία ζει το παιδί.

«Αν το ποσοστό του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού πέσει κάτω από κάποιο όριο η κοινότητα αυτή θεωρείται διάτρητη. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παιδικές ηλικίες, αλλά και οι μεγαλύτερες. Εν προκειμένω στα εμβόλια της ερυθράς και της ιλαράς μπορεί να κινδυνεύσουν νέες, έγκυες γυναίκες και φυσικά το έμβρυο. Η άμυνα όλης της κοινότητας πέφτει και εκείνη γίνεται ευάλωτη σε ασθένειες, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο εξαφανισμένες», τονίζει.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών είναι ορατός και ήδη έχουμε τις πρώτες αποδείξεις και αυτές έχουν γίνει εμφανείς ακόμα και στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, όπου κάποια στιγμή ατόνησαν οι εμβολιασμοί. Εκτός από την ιλαρά αυξημένα κρούσματα σε σχέση με το παρελθόν έχει και η ερυθρά, αλλά και ασθένειες πολύ παλιές όπως η πολυομελίτιδα ή η φυματίωση που ήταν άγνωστη τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη και επανεμφανίστηκε», προειδοποιεί.

Μάλιστα συμβουλεύει τους γονείς να δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς τους, καθώς όπως λέει οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς που γίνονται από τους παιδιάτρους βασίζονται σε αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε χρόνο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σε διεθνή πρωτόκολλα και δεν εκπροσωπούν προσωπικές απόψεις του κάθε γιατρού.

«Αυτούς πρέπει να εμπιστεύονται και κατ’ επέκταση τους φορείς της παγκόσμιας υγείας», καταλήγει ο κ. Γρηγοράκος.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top