Σπουδαίος μυκηναϊκός τάφος ανακαλύφθηκε στον Ορχομενό

Εκτιμάται ότι είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί - Πρώτη ανάρτηση: 11-09-2017 16:08

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ανακαλύφθηκε στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό.

Πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια. Η κατασκευή είναι μνημειώδης και φαίνεται πως καταβλήθηκε ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της.

Στον νεκρικό θάλαμο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος καταλήγει σε μια εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τμ. Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περικλύει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα.

Το αρχικό ύψος της οροφής υπολογίζεται στα 3.5 μ. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6.5 μ.

Η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, καθώς και κάποια επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι.

Εργασίες τεκμηρίωσης της ανασκαφής του δρόμου που οδηγούσε στον τάφο

Ζεύγος στομίδων (εξαρτημάτων χαλιναριών αλόγων), όπως βρέθηκαν στην ανασκαφή

Η ανεύρεση της συγκεκριμένης ταφής και των κτερισμάτων της θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές της περιοχής κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.

Ψευδόστομος αμφορέας με γραπτή διακόσμηση

Επικασσιτερωμένη κύλικα με μια λαβή

Η ανασκαφική ομάδα υποθέτει πως ο τάφος σχετίζεται με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, ο οποίος απέχει περίπου 3,5 χλμ και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας τον 14ο - 13ο αι. π.Χ.

Εργασίες τεκμηρίωσης των οστών στο εσωτερικό του ταφικού θαλάμου

Δείγματα της δύναμης του Ορχομενού αποτελούν ακόμη και σήμερα ο θολωτός τάφος «του Μινύου», ο οποίος είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον τάφο του Ατρέα στις Μυκήνες, αλλά και τα μνημειώδη αποστραγγιστικά έργα της Κωπαϊδας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν υπό την επίβλεψή του την εποχή της ακμής του. Συνεπώς, ο νεκρός του Προσηλίου φαίνεται ότι ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της τοπικής μυκηναϊκής εξουσίας. 

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Γιάννης Γαλανάκης

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top