"Μπαλάκι" οι ευθύνες για την τύχη των κατοίκων που ξεσπιτώθηκαν στο Αμύνταιο

"Οδύσσεια" για 180 ανθρώπους

Οι κάτοικοι του οικισμού Αναργύρων, μετά την καταστροφική κατολίσθηση που άλλαξε τον χάρτη στο Αμύνταιο, φιλοξενούνται σε τρία ξενοδοχεία, έξω από την Πτολεμαΐδα. Ωστόσο, οι πληγέντες αναγκάζονται να επιστρέφουν στα σπίτια τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Γιατί; Διότι το κράτος τους αφήνει νηστικούς και πρέπει να μαγειρέψουν.

Η κυρία Ρεβέκα Τσαουσίδου σήμερα, Πέμπτη, έφυγε για λίγο από το ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενείται, εδώ και πέντε μέρες, μπήκε στο....μισογκρεμισμένο σπίτι της και μαγείρεψε, μετά φόβου Θεού, μια μακαρονάδα για την οικογένειά της και λίγους γείτονες.

Ο κ. Μιχάλης Περπερίδης, κάτοικος της περιοχής, καταγγέλλει ότι «τα ξενοδοχεία θα τα πληρώσει η ΔΕΗ όλα, αλλά τώρα να πηγαίνεις Πτολεμαΐδα και να έρχεσαι είναι κάποια έξοδα, βενζίνες κλπ, αλλά και στο ξενοδοχείο μόνο ένα πρωινό μας δίνουν, τίποτα άλλο, μας πετάνε εκεί το πρωινό, ούτε μεσημέρι, ούτε βράδυ, ούτε τίποτε!».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι για πόσο ακόμα η ΔΕΗ θα πληρώνει.... έστω και αυτό το πρωινό! Το μπαλάκι των ευθυνών για την τύχη των 180 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, έχει κυριολεκτικά χαθεί,  από την πρώτη μέρα της καταστροφής. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διασφάλισε τη διαμονή των κατοίκων και η ΔΕΗ ανέλαβε   - προς το παρόν- να πληρώνει τον λογαριασμό. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το θέμα δεν την αφορά άμεσα, καθώς πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο και έριξε πάσα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εκείνο, με τη σειρά του, έστειλε το μπαλάκι στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας!

O κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνει ότι «χωρίς να έχουμε την ευθύνη και με τους λιγοστούς πόρους μέχρι σήμερα, έχουμε διαθέσει και δυνάμεις και πόρους για να αποκαταστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Κοιτάξτε, η ευγένειά μας έχει εξαντληθεί. Αυτή η περιοχή έχει δώσει πάνω από 125 δις ευρώ πλούτο στη χώρα αυτά τα 25 χρόνια που λειτουργούν τα ορυχεία κι αυτή η περιοχή είναι πρωταθλήτρια στους καρκίνους και ουραγός στην απασχόληση».

Η ύπαρξη επικίνδυνων ρηγμάτων στο ορυχείο του Αμύνταιου είχε σημάνει συναγερμό από το 2011, καθιστώντας αναγκαία τη μετεγκατάσταση των κατοίκων, εντός της επόμενης δεκαετίας. Καμία όμως από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν ανάλαβε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ούτε καν να διεκδικήσει εμπρόθεσμα τα κοινοτικά κονδύλια για φυσικές καταστροφές τα οποία...δικαιούται!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top