Tips που εφαρμόζω για να μη νιώθω κακία όταν με πληγώνουν

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Ζήτα συγγνώμη για τα λάθη σου ακόμη κι αν ο άλλος σου έκανε χειρότερα

«Το μίσος κάνει περισσότερο κακό σε εκείνον που το νιώθει» λένε και δεν έχουν άδικο. Γιατί λοιπόν να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Γιατί να καταβάλλεσαι από ένα τόσο κακό συναίσθημα;

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν αισθανθεί αρνητικά αισθήματα για κάποιον που δε τους φέρθηκε σωστά. Κι σε μένα έχει συμβεί και θα σας πω πώς λειτουργώ για να αποβάλλω αυτό το ψυχοφθόρο συναίσθημα. Τα παρακάτω τα εφαρμόζω και στις φιλικές σχέσεις και τις ερωτικές. 

Σκέψου πόσο σοβαρό είναι αυτό που σου έκανε

Τον πρώτο καιρό μπορεί να μην έχεις καθαρό μυαλό να σκεφτείς αν όντως αυτό που σου έκανε κάποιος είναι σοβαρό ή όχι και τόσο. Αν δε σ’ έχει εξαπατήσει οικονομικά ή αν τέλος πάντων δεν έχετε τίποτα να χωρίσετε, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις να αποβάλλεις αυτό που νιώθεις.

Εστίασε και στα δικά σου λάθη

Όσο περνάει ο καιρός οι περισσότεροι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εγώ σκέφτομαι «τι λάθη έκανα κι εγώ απέναντι στον άλλον. Αν τον προκάλεσε άθελά μου να μου κάνει κάτι κακό, αν του είπα σκληρά λόγια ή αν τελοσπάντων έφταιξα κάπου. Αν το κάνετε αυτό σίγουρα θα δείτε πως η μετέπειτα συμπεριφορά του μπορεί να ήταν απλώς μία αντίδραση σε ό, τι του κάναμε εμείς. Παραδείγματος χάριν να αντέδρασε άσχημα απέναντί μας επειδή εμείς τον πληγώσαμε σε κάτι.

Ζήτα συγγνώμη για τα δικά σου λάθη ακόμη κι αν το άλλο πρόσωπο έκανε χειρότερα 

Αν όπως είπα και παραπάνω, ο άλλος άνθρωπος δε σου έχει κάτι πολύ βαρύ(πχ να σε έχει εξαπατήσει οικονομικά ή να μπαίνουν στη μέση περιουσιακά), πλησίασέ τον και πες του/της πως έχεις μετανιώσει για τα δικά σου λάθη. Αν θα σου ζητήσει και εκείνος/η συγγνώμη για τα δικά της, είναι δικό του/της θέμα. Εσύ θα έχεις ξελαφρώσει για τα λάθη που έκανες κι για τα οποία ένιωθες άσχημα αλλά θα σου έχει φύγει και η οργή επειδή σίγουρα ο άλλος/η κάτι θα σου πει. Και τα λάθη του να μην παραδεχτεί σίγουρα θα μιλήσετε φιλικά και δε θα υπάρχει πια κακία μεταξύ σας. 

Σκέψου ποιος είναι ο άλλος

Αν αυτός/η που σου φέρθηκε άσχημα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολλά προβλήματα στη ζωή του ή τέλοσπάντων έχει περάσει πολλά, προσπάθησε να τον δικαιολογήσεις. Ίσως η ζωή να τον έκανε πιο σκληρό, ίσως να σε πλήγωσε άθελά του. 

Μη το παίρνεις προσωπικά

Ποτέ ένας άνθρωπος δε φέρεται άσχημα μόνο σε έναν άλλον άνθρωπο. Αν κάποιος φέρεται άσχημα, το κάνει παντού οπότε μη το παίρνεις προσωπικά. Εξάλλου ο κακός χαρακτήρας κάνει άσχημη τη ζωή εκείνου που τον έχει.

Εστίασε στα καλά

Όταν μ΄ έναν άνθρωπο έχεις περάσει καλά σε φιλικό ή ερωτικό επίπεδο και δε θες να τον χάσεις, αν το ξανατονίζω δεν έχει κάνει κάτι πολύ βαρύ, κάνε και λίγο τα στραβά μάτια. Παραδέξου τα δικά σου λάθη και μη σε νοιάζει «τι θα κάνει εκείνος».
Τα παραπάνω τα κάνω συνήθως ακόμη κι αν δε θέλω να ξαναβγώ με κάποιον/α ή να  συνεχίσω την παρέα και τις περισσότερες φορές έχω νιώσει ξελαφρωμένη που πλέον μία παρεξήγηση έχει λυθεί. Δοκιμάστε το. 

Αν πάλι κάποιος σου έχει κάνει τεράστια χοντράδα και δεν μπορείς να σταματήσεις να νιώθεις κακία για εκείνον σκέψου απλά πως «ποτέ η ζωή κάποιου δεν είναι τόσο ωραία όσο φαντάζονται οι εχθροί το». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top