Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «μελάνωμα» - Πώς να κάνετε αυτοεξέταση με τον κανόνα ABCDE

7-11 Μαΐου: Ελληνική Εβδομάδα Μελανώματος – Δωρεάν εξέταση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «μελάνωμα»

Μελάνωμα. Το έχουμε ακούσει αρκετές φορές. Άλλοι ξέρουμε αρκετά γι’ αυτό, ενώ κάποιοι ίσως λιγότερα ή και τίποτα. Με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά τον καρκίνο του δέρματος και τη βοήθεια της στρατιωτικού ιατρού – δερματολόγου Θεώνης Θ. Ματούλα, «διαφωτιζόμαστε» για τη γνωστή πάθηση του δέρματος.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και Ελληνική Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος

Η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου -όπως και όλος ο μήνας- είναι αφιερωμένη στο μελάνωμα. Στη χώρα μας φέτος, έχει οριστεί η Ελληνική Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος από την 7η έως την 11η Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας γίνεται δωρεάν εξέταση από τους συμμετέχοντες δερματολόγους. (Δείτε περισσότερα www.euromelanoma-greece.gr)

Ας μάθουμε όμως πρώτα λίγα πράγματα για το μελάνωμα, τα αίτια που το δημιουργούν και πως αυτό αντιμετωπίζεται

Τι είναι το μελάνωμα

Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, δηλ. τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Αποτελεί σήμερα το 3-5% του συνόλου των καρκίνων, όμως η συχνότητά της εμφάνισης του αυξάνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως.

«Στη χώρα μας, η συχνότητα της νόσου διαρκώς αυξάνεται και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα εμφανίσουν μελάνωμα 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους. Μέση ηλικία εμφάνισης θεωρούνται τα 55 έτη» επισημαίνει στο star.gr η Dr. Θεώνη Ματούλα.

Πού οφείλεται η εμφάνιση του μελανώματος

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση του μελανώματος, τόσο ενδογενείς όσο και περιβαλλοντικοί.

«Ο σημαντικότερος από τους ενδογενείς παράγοντες είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (ελιών) (>50). Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ο κυριότερος είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική ηλικία καθώς και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος (σολάριουμ)» τονίζει η δερματολόγος και επιμελήτρια του ΓΝΑ.

Πώς εμφανίζεται και ποια τα συχνότερα συμπτώματά του

Το μελάνωμα συνήθως – στο 1/3 των περιπτώσεων – εμφανίζεται με μία αλλαγή στο μέγεθος, τη μορφή, το χρώμα ή την αίσθηση ενός προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς). Η γιατρός επισημαίνει όμως ότι «μπορεί να παρουσιαστεί και ως νέος σπίλος που διαφέρει και παρουσιάζει μία “άσχημη όψη” σε σχέση με τους υπόλοιπους σπίλους ενός ασθενή. Άλλα συνήθη συμπτώματα –σε πιο προχωρημένες μορφές – είναι ο κνησμός (φαγούρα) ή η αιμορραγία μίας ελιάς».

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα

Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος σχετίζονται με άριστη πρόγνωση. «Αντιθέτως σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα δυσχεραίνοντας τη θεραπεία αλλά και επιβαρύνοντας την πρόγνωση» σημειώνει η δερματολόγος.

Η τακτική εξέταση του δέρματος και η εφαρμογή των κανόνων αντηλιακής προστασίας συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση την πρόληψη του μελανώματος.

Κανόνας ABCDE αυτοεξέτασης – Τι θα πρέπει να μας ανησυχήσει

Η Dr. Θεώνη Ματούλα συστήνει μέσω του star.gr έναν εύκολο τρόπο να θυμόμαστε ορισμένα ύποπτα σημεία, τον κανόνα ABCDE.

Α: (Asymmetry) Παρουσιάζει η βλάβη ασυμμετρία;

Β: (Borders) Έχει ασαφή όρια;

C: (Colour) Έχει αλλάξει χρώμα;

D: (Diameter) Έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm;

E: (Elevation – Evolution) Έχει παρουσιάσει αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα και στο πάχος.

Η δερματολόγος εφιστά την προσοχή μας στις βλάβες που:

-Παρουσιάζουν αλλαγή σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος

-Διαφέρουν από τις υπόλοιπες βλάβες

- Είναι ασύμμετρες ή έχουν ασαφή όρια

- Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm

- Παρουσιάζουν τραχιά ή λεπιδώδη επιφάνεια

- Παρουσιάζουν ποικιλοχρωμία

- Παρουσιάζουν κνησμό (φαγούρα)

- Αιμορραγούν

- Έχουν μαργαριταροειδή όψη

- Μοιάζουν με πληγή που δεν επουλώνεται

«Αρκούν λίγα λεπτά, μία φορά το μήνα, για μία αυτοεξέταση του δέρματος. Είναι εύκολο να γίνει και μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Εάν έχετε παρατηρήσει μία ύποπτη βλάβη, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει πολύ τις πιθανότητες ίασης» καταλήγει.

Η Θεώνη Θ. Ματούλα είναι δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και μετεκπαιδευθείσα στη Δερματο-ογκολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Essen της Γερμανίας.

  

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top