«Σωσίβιο» η ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις - Ανάσα για χρέη κάτω των 20.000 ευρώ

Η υστέρηση του Ιουλίου στα έσοδα του προϋπολογισμού σήμανε καμπανάκι για αστοχίες στο σύνολο του έτους- Πρώτη ανάρτηση 11:07

Μία η υπερφορολόγηση, μία το τσουνάμι των κατασχέσεων… οι πολίτες είναι οικονομικά εξαντλημένοι και αγανακτισμένοι. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει σωσίβιο στους πνιγμένους από χρέη ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μείνει μέχρι σήμερα εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, προωθείται ρύθμιση οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις. Η υστέρηση του Ιουλίου (586 εκατ. ευρώ) στα έσοδα του προϋπολογισμού, σήμανε καμπανάκι για αστοχίες στο σύνολο του έτους.

Έτσι, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης οφειλών με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κόσκινο των δανειστών και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιούς αφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», ο προωθούμενος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά:

-φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών

- ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες)

- και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, καταρτίζουν την προωθούμενη υπουργική απόφαση με βασικό γνώμονα τις διατάξεις του άρθρου 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στα βασικά της σημεία, η απόφαση αναμένεται πως θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ' ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ' αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στην Εφορία τους ή στον ΕΦΚΑ (δεδομένου ότι μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Η ένταξη στην επικείμενη ρύθμιση θα δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι των κατασχέσεων. Η υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα προβλέπει πως από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης των οφειλών θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, αλλά και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, κατά του οφειλέτη.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top