Μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στους 692.335 δικαιούχους θα φέρει η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πριν τις 15 Αυγούστου θα έχει καταλήξει στην τελική εισήγηση που θα κάνει στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς και στον τρόπο χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ειδικότερα, η ΡΑΕ επεξεργάζεται πρόταση η οποία θα προβλέπει την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κατηγοριών επιδότησης.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση τους θα είναι ο καταναλωτής να συνδυάζει συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν το ύψος του εισοδήματος, των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και της ακίνητης περιουσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, με τον τρόπο αυτό θα απολαμβάνουν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρεώσεις που ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να γίνει και ξεκαθάρισμα μεταξύ των ήδη 692.335 δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου. Ανάμεσα τους υπάρχουν και νοικοκυριά, τα οποία μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλης αξίας ακίνητα.

Οι δύο κατηγορίες που ισχύουν σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh – 1.500 kwh. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 – 1.700 kwh.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Φρένο στην «υπερχρεώση» των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Φρένο στην «υπερχρέωση» των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Αλλαγές ετοιμάζεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ και στον τρόπο χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις κλίμακες κατανάλωσης ΥΚΩ με τις αντίστοιχες χρεώσεις. Είναι από 0 έως 1.600 kwh με τιμή 0,00699 ευρώ ανά kwh, από 1.601 έως 2.000 kwh με τιμή τα 0,01570 ευρώ, από 2.001 έως 3.000 kwh με χρέωση 0,03987 ευρώ ανά kwh και η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh με τιμή τα 0,04488 ευρώ.

Αν κάποιος υπερβεί μία κλίμακα χρεώνεται με την τιμή της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε ακόμη και για εκείνες της προηγούμενης, δηλαδή της χαμηλότερης.

Η ΡΑΕ καταλήγει πως πια η χρέωση όταν υπερβαίνει η κατανάλωση μία κλίμακα θα γίνεται μόνο για τις συγκεκριμένες πρόσθετες ποσότητες ρεύματος.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται λένε οι πληροφορίες αφενός να αυξηθούν οι χρεώσεις, αλλά και να προστεθούν ενδιάμεσα μία ή δύο νέες κλίμακες.