Οι 6 προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα - ΗΠΑ για τη Novartis

Ποια είναι τα στοιχεία-«φωτιά» στις καταθέσεις τους και πώς θα ελεγχθεί η βασιμότητά τους

3 μάρτυρες κατέθεσαν για την υπόθεση της Novartis στις ΗΠΑ και βιντεοσκοπήθηκαν από το FBI κατά την πάγια πρακτική της υπηρεσίας ερευνών του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης,  όπως ανέφερε ο δικαστικός συντάκτης Παναγιώτης  Στάθης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου.

Οι καταθέσεις αυτές διαβιβάσθηκαν στην Ελλάδα (αλλά σαν έγγραφα με το περιεχόμενο των καταθέσεων και όχι σαν video) και από εκεί ουσιαστικά δόθηκε το έναυσμα για την έρευνα εις βάρος πολιτικών προσώπων και στην Ελλάδα.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε μετέβη τον περασμένο Νοέμβριο στις ΗΠΑ η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη  στην οποία δόθηκαν τα στοιχεία. Με βάση αυτά εντοπίσθηκαν άλλα 3 πρόσωπα-«κλειδιά» για την υπόθεση στην Ελλάδα τα οποία και κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. 

Στα έγγραφα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για πρόσωπα (πολιτικά και μη), διαδρομές χρημάτων και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν  προκειμένου να αυξήσει κατά πολύ τον τζίρο της στην Ελλάδα η Novartis.

Οι λεπτομέρειες πάντως από τις καταθέσεις τους είναι συγκλονιστικές από τους 3 μάρτυρες, δύο άνδρες και μία γυναίκα (αλλά χωρίς να αποκλείεται να είναι διαφορετικό το… φύλο τους για λόγους προστασίας της ταυτότητάς τους) και μάλιστα αναφέρονται με τα  ψευδώνυμα Μάξιμος Σαράφης και Μαρία Κελέση, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει και κάποιος κρατικός αξιωματούχος στους μάρτυρες.    

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία αυτή των προστατευόμενων μαρτύρων την προβλέπει νόμος του 2001 που τροποποιήθηκε το 2010 και για ζητήματα διαφθοράς και είναι απολύτως νόμιμη.

Ερωτηματικά υπάρχουν όμως για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνώριζε τα στοιχεία τους, καθώς σύμφωνα με το νόμο όφειλε να μην τα γνωρίζει.  

Από την πλευρά των καταγγελλόμενων είναι αλήθεια ότι υπάρχει η εύλογη διαμαρτυρία ότι δεν μπορούν να αντικρούσουν «ενώπιος ενωπίω» τα όσα  κατατίθενται από συγκεκριμένους μάρτυρες  εις βάρος τους. Όμως, όπως διευκρινίζεται, οι εισαγγελικοί λειτουργοί όταν ελάμβαναν τις καταθέσεις μέχρι τις 4/2/2018 και υπήρχαν αναφορές σε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών, δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να λάβουν τις καταθέσεις και να τις στείλουν στη Βουλή. Δεν είχαν δικαίωμα δηλαδή να μπουν στην ουσία των καταγγελιών και να ελέγξουν τη βασιμότητά τους.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες πάντως δίνουν λεπτομέρειες στις καταθέσεις με συγκεκριμένα στοιχεία και ημερομηνίες, ακόμα και για τον τρόπο μεταφοράς των χρημάτων, π.χ. ε βαλίτσες όπως ισχυρίζονται  στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απαντά με μήνυση. Σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία αυτά κατά την εξέλιξη της διερεύνησης θα διασταυρωθούν με άλλα στοιχεία (π.χ. τα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποια αυτοκίνητα εισήλθαν στο χώρο του) ώστε να διακριβωθεί η βασιμότητά τους.              

           

    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top