Τσίπρας για τις αλλαγές στις πανελλαδικές: Δίνουμε αξία στο λύκειο-Μειώνουμε τα 15 μαθήματα σε 4!

«Το σχολείο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»

Ερώτηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

«Το σχολείο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων και αυτό δεν άλλαξε παρά τις αλλαγές που έγιναν. Το λύκειο έχει απαξιωθεί δυστυχώς και στη συνείδηση του μαθητή είναι αγγαρεία», σημείωσε εξηγώντας «Εμείς ουσιαστικά αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθώντας να δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη μαθησιακή διαδικασία στο λύκειο. Και πώς το κάνουμε αυτό; Πρώτον, μέσα από την μείωση των μαθημάτων στα οποία ο μαθητής στη δευτέρα και τρίτη λυκείου θα κρίνεται με βάση τις επιδόσεις του σε αυτά. Σήμερα στο ισχύον σύστημα ο μαθητής στην τρίτη λυκείου έχει 15 μαθήματα, ενώ εξετάζεται σε 4 από αυτά. Δηλαδή για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, τα 4 από τα 15 τα παρακολουθεί στην τάξη σαν επανάληψη σε αυτά που έχει κάνει στο φροντιστήριο. Στα υπόλοιπα 11 πηγαίνει για να πάρει παρουσία. Αυτό δεν είναι μαθησιακή διαδικασία».

Στη συνέχεια τόνισε: «Κάνουμε λοιπόν τα 15 μαθήματα 4, γιατί τα άλλα 3 είναι η γυμναστική τα θρησκευτικά και ένα μάθημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να καταλάβουν πως πρέπει να οργανώνουν τις εργασίες τους, διότι και η εργασία είναι πια μέρος της εξεταστικής διαδικασίας».

Στη συνέχεια εξήγησε πως «Μειώνοντας τα μαθήματα σε 4, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σε αυτά τις ώρες και από εκεί που ήταν τρίωρα τα μαθήματα στα οποία κρινόταν ο μαθητής, τώρα είναι εξάωρα, έξι ώρες δηλαδή τη βδομάδα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο μαθητής να μπορεί τρεις ώρες εκτός διδασκαλίας, να βρίσκει τον καθηγητή -ο οποίος θα είναι στο σχολείο-, προκειμένου να λύνει τις απορίες του.

Σε αυτά τα 4 κρίσιμα μαθήματα, ο μαθητής θα κρίνεται κατά τη διάρκεια του έτους από τις επιδόσεις του, όχι μόνο στη γραπτή διαγωνιστική διαδικασία αλλά και από τις επιδόσεις του στα τετράμηνα, κυρίως μέσα από εργασίες. Μάλιστα οι εργασίες θα διορθώνονται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, δηλαδή από καθηγητές άλλων σχολείων. Η τελική κρίση στις γραπτές εξετάσεις θα γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε τρία από τα 4 μαθήματα. Επιπλέον, θα δίνεται μια ευκαιρία μπόνους στον μαθητή, καθώς υπάρχει και η διαδικασία του Γενάρη όπου όλοι ο μαθητές θα εξετάζονται κεντρικά, αλλά θα κρατάνε τον βαθμό τους για να τον προσμετράνε στη συνολική επίδοση μόνο αν έχουν γράψει καλά στην εξέταση του Γενάρη. Αλλιώς αν έχουν γράψει καλύτερα τον Ιούνιο θα μπορούν να μην προσμετράνε τις εξετάσεις του Γενάρη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top