Τσίπρας από ΔΕΘ: Μέρισμα φέτος σε αδύναμους, μειώσεις φόρων από το 2019 – Πάμε για ρεκόρ επενδύσεων

Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, χρέος και ΔΝΤ – Επίθεση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους - Πρώτη ανάρτηση: 15.06

«Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μείγμα προστασίας των αδύναμων» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

 

 

 

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τους στόχους του προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μειώσεις στη φορολογία από το 2019: «Θα προβούμε στις αναγκαίες διορθώσεις από το 2019. Εκτός από τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, να ελαφρύνουμε όσους έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή». 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υπεραπόδοση των στόχων το 2016 και έκανε λόγο για υπέρβαση στόχων κατά 1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2017, προσθέτοντας πως «θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει κάποιο μέρισμα στους ασθενέστερους».

Τι είπε για το χρέος και το ΔΝΤ

«Για το χρέος ήταν πολύ θετική η απόφαση που λήφθηκε στις 15 Ιουνίου, κάτι που εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκεί. Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι πλέον αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να μπορεί να αποπληρώνει ετησίως τις υποχρεώσεις της, συνδέεται το χρέος με την ανάπτυξη. Αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουμε εκλογές στην Γερμανία, όμως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Το σχόλιο για το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Όποιος το διάβασε κατάλαβε πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό που ενόχλησε ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για μία ομοιότητα. Όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά των δύο περιόδων. Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε είχε ονόμασε ο Ανδρέας κατεστημένο της δεξιάς, σήμερα είναι κατεστημένο της διαπλοκής. Δεν έχω φιλοδοξία να αντιγράψω κανέναν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους

«Το θέμα των δανείων των δύο κομμάτων είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο» είπε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους.

«Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες έκαναν; Και τώρα μας κουνάνε και το δάκτυλο. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα» σημείωσε.

Τι είπε για ΔΝΤ και τρίτη αξιολόγηση

«Θα τρέξουμε γρήγορα, άλλωστε έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με έναν κοινό στόχο» είπε μιλώντας για την τρίτη αξιολόγηση.

Για το ΔΝΤ, είπε: «Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να βλέπουμε να έχει το ένα πόδι μέσα, το άλλο έξω. Πρέπει να αποφασίσουν ως το τέλος του χρόνου, αφορά συνολικά την Ευρώπη όχι μόνο την κυβέρνηση».

Για τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν είναι φιλική στις επενδύσεις

«Έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν μια δύσκολη χρονιά έγινε ρεκόρ 6ετίας στην Ελλάδα στις ξένες επενδύσεις και πάμε για ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ το 2017.  Πως έγινε αυτό από μία κυβέρνηση και από υπουργούς που κατηγορούν πως μισούν τις επενδύσεις;» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του συστήματος. Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατέψουμε και τις εργασικές σχέσεις και το περιβάλλον.  Αυτή είναι διαφορά ιδεολογική. Ο εργαζόμενος είναι βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. Δεν πήγα τυχαία πρόσφατα σε κάποιες επιχειρήσεις.  Δεν θέλουμε αυτό που ζήσαμε στο παρελθόν με την Ελλάδας της φούσκας και της λαμογιάς. Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις για να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον» πρόσθεσε , λέγοντας πως «είναι μεγάλο λάθος και ψέμα ότι η χώρα είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών».

Τι απάντησε στην ερώτηση του STAR για το αν, και που, έχει κάνει αυτοκριτική

Στην ερώτηση του STAR και της Ειρήνης Σαββοπούλου για το που θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι έχει αστοχήσει ή καθυστερήσει και που θα έβαζε αρνητικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, όπως και αυτές των προηγούμενων 7 ετών, και δεν μπορεί να κριθεί το ίδιο. Οι αποφάσεις πρέπει να συμφωνούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής εποπτείας. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου: συνέβη να έχουμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αλλά όταν φθάναμε μπροστά στο τέρμα, να μας μετακινούν τα γκολπόστ. Θεωρούσαμε κάποια πράγματα αυτονόητα, τα είχαμε συμφωνήσει κιόλας, αλλά μετά ερχόντουσαν άλλοι και τα έπαιρναν πίσω και μας εξέθεταν».

«Έχουν γίνει αστοχίες και λάθη σε αυτά τα πλαίσια αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα που σε αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν» πρόσθεσε.

Μάλιστα, συνεχίζοντας τόνισε πως έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα μεγάλη συζήτηση για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους: «Δεν είναι ευχάριστη η θέση για το πώς από θέση ευθύνης μειώθηκαν από τα πρώτα μνημόνια οι συντάξεις κι εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουν. Ιδίως όταν ήρθαν οι δανειστές, το ΔΝΤ, για μείωση από το 2019 με ισόποσα αντίμετρα που αναγκαστήκαμε να το δεχτούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όμως για τους νέους. Πώς θα γυρίσουν εκείνοι που φεύγουν. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για τους νέους ερευνητές που κάνουν θαύματα στα δημόσια πανεπιστήμια που είχαν υποβαθμίσει. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα και η επόμενη μέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το αν εξετάζει πρόωρες εκλογές

«Έχουμε κουραστεί να απαντάμε, δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, επομένως εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019» είπε ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά.

«Αυτοί που θα κριθούν τώρα για τις θέσεις τους στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι η κυβέρνηση. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας. Είμαι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της» πρόσθεσε.

Τι είπε για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο συνεργασίας

«Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα στη λογική των συγκλίσεων και γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις, όχι συναλλαγές. Πριν από τα μνημόνια είχαμε άλλο πολιτική σκηνικό. Σήμερα είναι δύο οι πόλοι: έχουμε τη Δεξιά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την κεντροδεξιά να πιέζεται και από την άλλη την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας, είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά. Αν δεν απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν υπάρχει στρατηγική» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι. Κάνει τον απολογισμό της εκεί που συνεργάστηκε με τη Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες. Αναρωτιέμαι στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει και αν δεν θέλει η ηγεσία των δυνάμεων θα τον κάνουμε τον διάλογο με τους πολίτες του χώρου» τόνισε στη συνέχεια.

Τι είπε για το αν έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα του 2015

«Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτότητα που πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα προσωπικά και όλοι οι υπουργοί να κάνουμε αυτές τις απόψεις πράξεις; Μας κατηγορούν ότι προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη με πάθος δεν διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τα πράγματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποφασίσετε για τι θα μας κατηγορείτε. Που φτάσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτά που πιστεύαμε ή ότι δεν κάναμε τίποτα; Πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα δεν θα είχαν γίνει τότε ρωγμές στην Ευρώπη που τώρα έγιναν χαραμάδες».

Τι είπε για τον Πάνο Καμμένο και τη συνεργασία τους

«Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής».

Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ

«Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου, όχι ως προς το τελικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ, ενώ για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Σε ό,τι αφορά την προοπτική, δεν έχουμε καταλήξει αν καταλληλότερος χώρος κατανομής του δημοσιονομικού χώρου θα είναι στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους φόρους και πρέπει να καταργηθούν. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία. Σιγά - σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, ήδη η αγορά ακινήτων κινείται με δειλά βήματα. Θα συμβάλει σε αυτό και το πλαίσιο των νέων αντικειμενικών αξιών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο για το θέμα των επενδύσεων από την Κίνα που έθιξε ο Macron

«Ο Macron είπε ότι δημιουργήθηκε κενό από την Ευρώπη και το κάλυψαν κυρίως εταιρείες από την Κίνα. Είμαστε μια χώρα που διψά για άμεσες επενδύσεις τι θα κάναμε, θα περιμέναμε την Ευρώπη; Μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν ο ελληνικός χώρος γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας, συνειδητοποίησα ότι με τις όποιες διαφορές, είναι από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική, ξέρει τι θέλει. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα εκείνη που θα έχει τις ρίζες της στην καρδιά της Ευρωζώνης αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της παντού» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τι θέση πήρε για το θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων

«Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2020 έχει ψηφιστεί» είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας ανοικτό να συμβεί και νωρίτερα.

«Αν όμως δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και φορολογικής σύγκλισης. Αναχαίτιση δηλαδή της μεγάλης απόκλισης που δημιουργεί ανισότητες» πρόσθεσε.

Τι απάντησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη στάση της Πολωνίας

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Έχουμε ακολουθήσει την ορθή διαδικασία να τίθεται η διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η Πολωνία επιλέξει την επίλυση μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν επιλέξει το διμερές επίπεδο είναι διαφορετικό. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοουσε η ταύτιση της χώρας μας με τους ελιγμούς της κυβέρνησης της Πολωνίας που δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην αρχή, που είναι σημαντική για εμάς, της αλληλεγγύης» πρόσθεσε.

Tι είπε για τον ΟΑΣΘ

«Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ δεν ήταν και το καλύτερο» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για δύσκολο εγχείρημα με δύο όψεις: «Η πρώτη όψη είναι να γίνει εκκαθάριση στον Οργανισμό. Το άλλο σκέλος είναι ένας δημόσιος οργανισμός που δεν θα λειτουργεί μέσα σε αρνητικό πλαίσιο αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top