Τη σημασία της νίκης Μακρόν επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις του για προσλήψεις στο δημόσιο με ποιοτικά βιογραφικά αλλά και για το αφορολόγητο.

«Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν ήταν νίκη της κοινής λογικής, του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Η εκλογή Μακρόν έδειξε ότι δεν χρειάζεται να λες ψέματα για να κερδίσεις τις εκλογές».

Μάλιστα, είπε ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Μακρόν ως υπουργό Οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο πολύ νέο, εξαιρετικά καταρτισμένο με φρέσκιες ιδέες.

«Το ΕΛΚ στήριξε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που είχε ως υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι η Γαλλία είχε ανάγκη για τομή με το παρελθόν». Θα δούμε, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δυναμική στις βουλευτικές εκλογές που μπορεί να κερδίσει το κόμμα του κ. Μακρόν «και τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των πολιτών. Κι εγώ προσπαθώ να αλλάξω τη ΝΔ και να την μπολιάζω με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους» τόνισε, αναφερόμενος στο μητρώο αξιολόγησης νέων στελεχών. «Κάποιοι θα βρουν τη θέσεις τους στα ψηφοδέλτια, κάποιοι μπαίνουν για πρώτη φόρα στην πολιτική σπάμε τα στεγανά των παραδοσιακών κόμματων» είπε.

«Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία επικαλούμενος το νέο, αλλά αντιπροσωπεύει το πιο παλιό από το παλιό»

«Τι κόμματα θέλουμε κόμματα με διαφάνεια λογοδοσία και συμμαζεμένα οικονομικά – κόμματα ανοιχτά στην κοινωνία ή κόμματα του πελατειακού κράτους;» διερωτήθηκε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία επικαλούμενος το νέο, αλλά αντιπροσωπεύει το πιο παλιό από το παλιό – όχι βιολογικά, είναι νέος - με έφεση στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια δημιουργίας στρατού εξαρτημένων από το κόμμα πολιτών στη δημοσία διοίκηση».

«Όσοι συμπολίτες μας παγιδεύονται από το εύκολο αφήγημα του λαϊκισμού να μην με ψηφίσουν, όμως νομίζω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία δεν ζητάει παραμύθια από την πολιτική» παρατήρησε.

«Προσλήψεις στο δημόσιο με ποιοτικά βιογραφικά» 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι τακτικές ανάγκες του δημοσίου θα καλύπτονται με διατήρηση της αναλογίας 1 πρόσληψη προς 5 συνταξιοδοτήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Θα εξετάσουμε που έχουμε ανάγκες ως δημόσιο με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, όχι καθαριστές, αυτό γίνεται καλύτερα μέσω συνεργασίας δημοσίου – ιδιωτικού τομέα» εξήγησε. «Έχουμε τακτικό προσωπικού καθαρισμού αλλά όχι τακτικό προσωπικό βρεφονηπιοκόμων» ανέφερε δε. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμη ότι ως κοινωνία πρέπει να πούμε μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικού του ΕΣΥ που με μεγάλη προσπάθεια κρατάνε το σύστημα όρθιο, ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις ελλείψεις.

«Δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουν πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις» είπε, κάνοντας λόγο για ασχετοσύνη. «Δε γίνεται να λέει ο κ. Τσίπρας ότι το ΔΝΤ του ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα επειδή είχε 42 φορές περισσότερο πλεόνασμα» πρόσθεσε.

Επίθεση στον Πολάκη

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας αντί να κάνει χυδαία σόου στα κοινωνικά δίκτυα παραβιάζοντας το απόρρητο των εγχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού κράτους με φάμπρικα μετακλητών και νέα γενιά συμβασιούχων με παρά πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Πάνος Σκουρλέτης) είπε ανερυθρίαστα για μονιμοποίηση 32.000 συμβασιούχων νέας γενιάς χωρίς καμία μελέτη και τεκμηρίωση… Το Σύνταγμα ρητά απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων» σημείωσε.  «Οι λίγες προσλήψεις στο δημόσιο με πολύ ποιοτικά βιογραφικά είναι το μήνυμα που στέλνουμε» ανέφερε.

Όπως παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα χρειάζεται παραγωγικό δημόσιο και ανταγωνιστική ιδιωτική οικονομία με επιβράβευση των αποδοτικών δημόσιων υπαλλήλων.

Πρόταση για αφορολόγητο - «Δεν μπορώ να τα μειώσω όλα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η μείωση του αφορολογήτου φαντάζει αναπόφευκτη, αλλά παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να συνοδεύεται από μικρότερο φορολογικό συντελεστή, στο 9%, μέχρι τα 10.000 ευρώ εισόδημα για να είναι υποφερτή. «Υπάρχουν άνθρωποι που θα πληρώσουν 600 ευρώ φόρο, επί της ουσίας ένα μηνιάτικο» εξήγησε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις και στοχευόμενη μείωση στα αγροτικά εφόδια, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλες μειώσεις. «Δεν μπορώ να τα μειώσω όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27 φόρους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αύξησε μόνο 1 φόρο, τέτοια επαφή με την πραγματικότητα έχει» παρατήρησε.

Για τον πρωθυπουργό είπε ακόμα ότι αιφνιδιάστηκε και τηρεί αμυντική στάση στην πρότασή του για επιστροφή του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. «Το πλεόνασμα πήγε σε αποπληρωμή χρέους, δέχθηκε να πάρει περισσότερα χρήματα 2 δισεκ. ευρώ περίπου και να τα επιστρέψει στο χρέος αντί να ενισχύσει την παραγωγική οικονομία, τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτε, ούτε καν στο QE» σημείωσε.

«Όσο παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία θα χάνει ευκαιρίες. Θα αποδομούμε τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές, αλλά χρειάζεται πολιτική αλλαγή το συντομότερο» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης. Εξήγγειλε ένα αρκετά πιο μικρό κυβερνητικό σχήμα με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου για να αξιοποιηθούν, όπως είπε, άξιοι άνθρωποι του τόπου.

«Θλιβερή η εικόνα του κυπέλλου»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ακόμα λόγο για «θλιβερή εικόνα του τελικού με ακατάλληλο γήπεδο και αστυνομία που δεν έκανε καλά τη δουλειά της». «Αυτός ο τελικός δεν έπρεπε πότε να διεξαχθεί» σημείωσε, εκφράζοντας ανησυχία για την εμφάνιση νέας γενιάς χούλιγκαν. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάρει την κατιούσα, και δεν είναι πια ελκυστικό προϊόν, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι» υπογράμμισε. 

Tags: