Σαντορινιός: Να κατοικηθούν 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας!

Ξαναβγαίνει από το «συρτάρι» το σχέδιο που εκπονήθηκε το 1994 και «πάγωσε» το 1996

Σαντορινιός: Να κατοικηθούν 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας!

«Πλώρη» για να κατοικηθούν συνολικά 28 μικρά  νησιά φαίνεται ότι έχει βάλει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως προκύπτει σε απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου». Ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει ως κεντρικό στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του υφυπουργού Ν. Σαντορινιού, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε αυτή τη φάση αναζητείται εταίρος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τονίζεται θα συμμετάσχει «στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας - Κύπρου».

Το παρελθόν του σχεδίου  και το «πάγωμα»  από τον Κ. Σημίτη

Να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο αυτό δεν έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Το 1994, με πρωθυπουργό τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπονήθηκε παρόμοιο σχέδιο  από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον υφυπουργό Μ. Μπεντενιώτη,  επί υπουργίας Γ. Αρσένη, το οποίο αφορούσε 18 νησιά.  

Αρχές του 1995 ανακοινώθηκαν μάλιστα συγκεκριμένα προγράμματα για τα νησιά αυτά  από  το υπουργείο Αιγαίου και τον Χ. Κοτσακά (ο οποίος ανήκει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ). Το σχέδιο  εγκαταλείφθηκε όμως το 1996  από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αφού είχαν προηγηθεί τα Ίμια και είχε θεωρηθεί αιτία όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top