Το ζήτημα των καταγγελιών που αναδεικνύει το δημοσίευμα της Guardian,  για τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα,  επισημαίνουν κόμματα της αντιπολίτευσης και ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε την εφημερίδα για «ανεύθυνη καταστροφολογία».        

ΝΔ: Μόνο θλίψη…  

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αλλά  και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, εξαπέλυσε ο  Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ο κ. Οικονόμου: 

 «Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.  Είναι φανερό πλέον ότι τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών.

Για τον κ. Ξανθό αναφέρει ότι «ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους. Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει».   

ΠΑΣΟΚ: Διασύρεται διεθνώς το ΕΣΥ

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο.  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το δημοσίευμα της Guardian αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ασθενείς και μη και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας».  

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές» και καταλήγει: «Θυμίζουμε την κατάπτυστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: “Βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια”.  Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σπίτι τους!»

Το Ποτάμι: Το σύστημα υγείας διαλύεται  

Σκληρή κριτική ασκεί και το Ποτάμι το οποίο αναφέρεται σε ανακοίνωσή του σε κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων και υποστηρίζει ότι «το εθνικό σύστημα υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

«Όμως το σύστημα όντως διαλύεται. Έχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση» αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του Ποταμιού. 

 

Tags: