ΕΝΦΙΑ ΤΕΛΟΣ από το 2018 – Έρχεται ο φόρος περιουσίας! Θα φορολογούνται μέχρι και τα… ΕΠΙΠΛΑ

Δείτε τι ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών- Πρώτη ανάρτηση 08:04

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα γενικευμένο φόρο κατοχής περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμα κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προβλέπει σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα ΙΧ αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017 – 2018 και θα περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε φυσικού προσώπου θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων, αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα ποσό, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη.

Στο νέο φόρο θα υπάγονται:

  • Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες και άλλων ειδών κτίσματα και οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν οι φορολογούμενοι κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.
  • Αυτοκίνητα, ΙΧ, μοτοσυκλέτες, μηχανάκια, τρίκυκλα, σκάφη αναψυχής, ταχύπλοα ή μη, εναέρια μέσα μεταφοράς.
  • Κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως έπιπλα, κλπ.
  • Συμμετοχές φορολογουμένων σε επιχειρήσεις, καθώς και ορισμένες άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων τους.

Προκειμένου να επιβληθεί ο φόρος κατοχής περιουσίας η εφορία θα λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη:

  • Τις αντικειμενικές αξίες των δηλωθέντων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
  • Τις αξίες αγοράς των κινητών περιουσιακών στοιχείων. Για τα ΙΧ οι αξίες αυτές θα προσδιορίζονται με βάση τις διατάξεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα με συνυπολογισμό της παλαιότητας.

Από το νέο φόρο περιουσίας εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες και ίσως κι άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων, όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο νέο φόρο όμως θα υπόκεινται τα ακίνητα και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top