Νεκρή δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers – Εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της

Στο επίκεντρο των ερευνών της οι δεσμοί της Μάλτας με τους φορολογικούς παράδεισους - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:11

Μια ερευνητική δημοσιογράφος από τη Μάλτα που αποκάλυψε με το ρεπορτάζ της τους δεσμούς της χώρας της με φορολογικούς παραδείσους, όπως αυτές καταγράφονταν στα Panama Papers σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η 53χρονη Daphne Caruana Galizia μόλις είχε φύγει από το σπίτι της στη Μόστα, όταν η βόμβα εξερράγη με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου να εκτιναχθεί πάνω από έναν τοίχο και να καταλήξει σε ένα χωράφι.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat χαρακτήρισε τη δολοφονία της Galizia, «βάρβαρη επίθεση» κατά της ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης.

Όπως είπε, η δημοσιογράφος ήταν μια από τους πιο σκληρούς επικριτές του ίδιου σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, όμως καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία της.

Ένα από τα αντικείμενα των ερευνών της Galizia ήταν η διασύνδεση της Μάλτας με τα Panama Papers που διέρρευσαν το 2016.

Όπως είχε δημοσιεύσει, η σύζυγος του Μαλτέζου πρωθυπουργού, ο υπουργός ενέργειας και ο επιτελάρχης της κυβέρνησης είχαν offshore επιχειρήσεις στον Παναμά για να παίρνουν χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, όμως πριν από δύο εβδομάδες η δημοσιογράφος έκανε καταγγελία στην αστυνομία ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής της.

Η 53χρονη είχε δική της στήλη στην εφημερίδα The Malta Independent από το 1996 και διατηρούσε και το δικό της blog με τίτλο «Running Commentary».

Μισή ώρα μάλιστα πριν δολοφονηθεί είχε ανεβάσει στο site της ένα κομμάτι που ίδια είχε χαρακτηρίσει ως «λίβελο» του επιτελάρχη του πρωθυπουργού εναντίον ενός πρώην στελέχους της αντιπολίτευσης για σχόλια που είχε κάνει περί διαφθοράς της κυβέρνησης.

Η δημοσιογράφος είχε επίσης μηνυθεί για δυσφήμηση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Adrian Delia, εξαιτίας ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει και τον συνέδεαν με δίκτυα πορνείας στο Λονδίνο.

Το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών Chris Cardona για τον οποίο είχε γράψει ότι είχε επισκεφθεί έναν οίκο ανοχής κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού του στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ και το FBI να βοηθήσουν στις έρευνες για την βομβιστική επίθεση και χαρακτήρισε τη δολοφονία της πολιτική.

Η Caruana Galizia υπήρξε για πολλά χρόνια μια από τους πιο δριμείς επικριτές του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας και της κυβέρνησης, ενώ πρόσφατα ασκούσε κριτική και στο Εθνικιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Έντονη ήταν η κατακραυγή για τη δολοφονία της από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μέσω Twitter χαρακτήρισε τη δολοφονία της δημοσιογράφου, «τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της στην προσπάθεια να βρει την αλήθεια».

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top