Θα ζήσουμε σκηνές ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ; Τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική είναι έτοιμο να αποκολληθεί

Ανησυχούν οι επιστήμονες με τον κόσμο που αλλάζει!

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι έτοιμο να αποκολληθεί από την Ανταρκτική! 

Για πρώτη φορά είχε υπάρξει συγκεκριμένη ανησυχητική αναφορά για το συγκεκριμένο παγόβουνο τον περασμένο Νοέμβριο. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή IceBridge της NASA φωτογράφισαν μια πλάγια όψη του τεράστιου ρήγματος στον παγετώνα Larsen C της Ανταρκτικής χερσονήσου και οι… φωτογραφίες τους ανάγκασαν να προχωρήσουν σε στενότερη παρατήρηση.  

Σήμερα οι επιστήμονες που μιλάνε στο BBC, εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να γίνει η αποκόλληση!

Η μεγάλη ρωγμή στη βορειότερη κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής με την ονομασία “Larsen C” μεγάλωσε ξαφνικά το Δεκέμβριο και τώρα μόλις 20 χιλιόμετρα πάγου συγκρατούν το παγόβουνο των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ή πέντε εκατομμυρίων στρεμμάτων).

Η συγκεκριμένη κρηπίδα πάγου έχει πάχος 350 χιλιομέτρων και επιπλέει στη θάλασσα συγκρατώντας τη ροή των παγετώνων που την τροφοδοτούν. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που υπάρχει στον κόσμο, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 55.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πρώτο τμήμα Larsen A χάθηκε το 1995. Το 2002 ακολούθησε η κρηπίδα πάγου Larsen B, η οποία είχε το μέγεθος του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές παγετώνων, το γεγονός αυτό δεν είχε ξανασυμβεί από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια! 

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια, αρκετές φορές πιο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι ερευνητές αν και υποστηρίζουν ότι η επικείμενη αποκόλληση του παγόβουνου είναι ένα γεωλογικό και όχι κλιματικό συμβάν, καθώς η ρωγμή υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει... Φοβούναι μήπως η Larsen C καταρρεύσει θεαματικά, όπως συνέβη με τη Larsen B το 2002.

Επιπλέοντας στον ωκεανό το παγόβουνο δεν θα επηρεάσει τη στάθμη των θαλασσών. Αλλά αν καταρρεύσει ολόκληρη η κρηπίδα πάγου, τότε οι παγετώνες που την τροφοδοτούν μπορεί να εισχωρήσουν στον ωκεανό. Κι αυτός ο πάγος, που δεν επιπλέει, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στάθμη των θαλασσών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν καταλήξει στη θάλασσα όλος ο πάγος που συγκρατεί η κρηπίδα Larsen C, τότε η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 10 εκατοστά!

Τι συμβαίνει όταν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας;

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καταπίνει…  ακτογραμμές, παραλίες και ολόκληρα νησιά! Παραλιακοί οικισμοί, πόλεις και ξενοδοχειακές μονάδες κινδυνεύουν από κατακλυσμούς και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σημαντικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, απειλούνται με εκτεταμένες καταστροφές. Οι επιθετικές διαθέσεις της θάλασσας σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά για μια απειλή με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική και την κοινωνική ζωή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top