Σε ένα μήνα και… αν θα καθαρίσει ο Σαρωνικός – Σοκ από την τεράστια οικολογική καταστροφή

Μέχρι τη Γλυφάδα έχει φτάσει η πετρελαιοκηλίδα και εξαπλώνεται

Θλίψη, αγανάκτηση και οργή προκαλεί η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, την ώρα που η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στις ακτές της Νότιας Αττικής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής και ο Γ. Γ. του υπουργείου Δ. Καλαματιανός δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού του Σαρωνικού.

Ήδη χθες, τρεις μέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, ξεκίνησε η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

«Σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα. Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο και πως στην επιχείρηση συμμετέχει και υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ενώ υποστήριξε ότι το υπουργείο κινητοποιήθηκε αμέσως και ότι τα… θαλάσσια ρεύματα ευθύνονται για την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της νότιας Αττικής.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι Ελληνικού, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, αλλά και η δήμαρχος Σαλαμίνας κατήγγειλαν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κρατική μηχανή και πως η ενημέρωση που είχαν ήταν μόνο από τα ΜΜΕ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «έγκλημα» και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την οικολογική αυτή καταστροφή.

«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας, ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών.

Εθελοντές βοηθούν στον καθαρισμό των ακτών παρ’ όλ’ αυτά το υπουργείο Ναυτιλίας δέχεται έντονες επικρίσεις για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού.

Όσα έχουν γίνει

Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Στο μέτωπο της Γλυφάδας ένα βυτιοφόρο συμμετέχει στις διαδικασίες απορρύπανσης, ενώ ο δήμος έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες τους δημότες να μην προσέρχονται στην παραλία για κολύμβηση, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Επίσης, έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες και έχουν ρίξει αντιρρυπαντικό υλικό. Ειδικό σκάφος τέλος συμμετέχει στον καθαρισμό των υδάτων.

Πλωτά φράγματα τοποθετήθηκαν ακόμα σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων στη Σαλαμίνα, όπως επίσης σε διάφορα σημεία μεταξύ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως τη μαρίνα Ζέας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει τέλος η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας στην οποία θα κληθούν οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες. 

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top